Burgemeester Geukerspark.

Het al weer bij na een jaar geleden, dat er een aanvang werd gemaakt met de ombouw van het Havenpark. Op 21 mei 2019 was het Havenpark niet meer. Het toekomstige stadspark in het centrum van Helmond draagt sinds dien de naam van voormalig burgemeester Jacques Geukers. De geboren Haarlemmer was van 1966 tot 1986 de burgemeester in Helmond. Het naambord wisselde van Haven- naar Burgemeester Geukerspark in Helmond.

De naamswijziging was feestelijk omkleed. De familie van de in 2012 overleden Geukers was aanwezig en diens achterkleinzoon onthulde het naambordje. Dat gebeurde onder het toeziend oog van de oud-burgemeesters Wim van Elk en Fons Jacobs en huidig burgemeester Elly Blanksma.
Dit alles verandert de komende tijd hierdoor van een grasland in een echt stadspark, waarin ook het riviertje Oude Aa een prominente plek krijgt. Er komt ook een wandel en fietspromenade aan de kanaalkant, tussen het zorgcentrum Keyserinnedael en de Havenweg. Dat stuk wordt hierdoor afgesloten voor motorverkeer.
Links en rechts hebben plannen wat vertraging op, maar ondanks dat alles zijn er vele schoppen in de grond gegaan. Helmond gaat stap voor stap op weg naar het einde van een nieuw aanzien van het stadshart. Er is een prachtig nieuw park en een mooi recreatieplein ontstaan.
Er is een mooie brede geul gegraven, waar de Aa weer door moet stromen. Er moet nog een horecapaviljoen gebouwd worden aan de kant van het Havenplein. Aan de noord-west kant komt nog een fraai uitgevoerd appartementen complex, verrijzen. Of er ook aanlegsteigers komen voor plezierbootjes, blijft nog een vraag. De hele totstandkoming van het Burgemeester Geukerspark was toch mooi en vol verrassingen. Plotseling stond op enig moment op een middag, het hele park vol met rook, die uit de grond kwam opstijgen. Eenden waren al komen aanvliegen en hadden bezit genomen van de Aa. Er zijn vele kub’s zand uitgegraven , opgeslagen en weer terug verplaatst. Er werden in totaal 40 bomen bij geplant en in totaal werden er 27.000 bloemplanten in de grond gestopt, die het geheel een mooi en kleurrijk gezicht moeten gaan geven, als het allemaal in bloei staat. In deze reportage krijgt u een selectie, over de werkzaamheden van het afgelopen jaar. De openings datum ligt nog niet helemaal vast,  maar hoogstwaarschijnlijk wordt dit gedaan  na Pinksteren.
Het wordt wel een virtuele opening, die op social media wordt uitgezonden. Helaas laten de Coronaperikelen het op dit moment niet toe ,om grootschalig uit te pakken. Er zal nog bekeken moeten worden, of dit op een later moment alsnog gaat gebeuren, maar dat is op dit moment niet bekend.

Tekst en foto’s , Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. Avatar
  J.Geerts Paijmans. Reply

  Dank aan Henk v Dijk die je goed op de hoogte houd .

 2. Avatar
  joke seelen Heijwegen Reply

  Het wordt prachtig Dank je wel Henk voor de foto,s

 3. Avatar
  Cees van Dijk Reply

  Geweldige reportage en werkelijkheid van het ontstaan,, van tekentafel nu “in het echie”
  Goed gedaan Henk,, van je broertje!!

 4. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Fantastisch. Een waardevol document!
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *