Mandarijneend is terug in Warandevijver

Wekelijks ga ik op de fiets op bezoek in het Warandepark om te genieten van de vogels, de stilte in het bos en vooral de mooie natuurplekjes. Het meest geniet ik van het uitzicht op de grote vijver waar vaak reigers, zwanen, aalscholvers maar ook allerlei soorten eenden rond dobberen op en in het water. Twee maanden geleden meende ik een bergeend en twee mandarijneenden te zien zwemmen. En na een tip van een collega wist ik het zeker: er zat een mandarijneend.

Nu, twee maanden later liep ik weer langs de (kleine) vijver en wist niet wat ik zag. Er zwommen zowaar acht mandarijneenden rond! En nog mooier, iets verderop zwom een koppeltje rond. Ook ontdekte ik weer vier Bergeenden (zilverkleur met donkerbruine kop). Aangezien ik altijd met de camera op pad ga (die heb ik bijna altijd bij me)  kreeg ik de kans enkele mooie plaatjes te schieten. Voor de mensen die niet weten hoe de mandarijn er uit ziet even wat informatie over deze prachtige eendensoort.

Informatie over de Mandarijneend

De originele Engelse naam van deze mooie eendensoort is, hoe kan het ook anders: Mandarin Duck. Het zijn van oorsprong Aziatische vogels en nestelen meestal in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Het zijn al jarenlang sierwatervogels en als men ze ziet zwemmen in bosvijvers en meren zijn het vaak ontsnapte watervogels uit een privécollectie. Hoe kan men deze eenden herkennen? Het mannetje is het mooist. Fel oranje veren boven het achterlijf, een paars-oranje-groene kruin en een brede witte streep over de ogen. Het vrouwtje is wat saaier van kleur. Een grijsbruin lijf met dunne witte streep over de ogen. De grootte van deze eenden is meestal tussen de 41 en 49 centimeter. De broedtijd van deze eendensoort is van april tot juni en het legsel varieert tussen de acht en twaalf eieren. De jongen verlaten na een dag al het nest maar kunnen pas na zestig dagen vliegen. Zij eten meestal waterinsecten en af en toe wat algen. Vandaar dat men ze zal zien in de buurt van rietkragen en begroeiing. Het is beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen in het Warandepark al is het niet zeker dat ze dicht bij de kant zullen zwemmen, behalve als ze aan het rusten zijn. Stevige schoenen zijn aan te raden vanwege de drassige kant aan het water….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Bron: Sovon / vogelbescherming

Klik hier voor meer info over de mandarijneend

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *