Men ziet op Facebook wel eens resultaten van prachtige foto’s, schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Dan denk ik bij mijzelf: wat een artiest, wat een kunstenaar. Vaak zijn het ook mensen die er altijd al talent voor hebben gehad of er echt aanleg voor hebben.

Zo zag ik laatst een paar mooie foto’s op Facebook, tenminste, dat dacht ik. Het bleken tekeningen en schilderijen te zijn. Maar zo indrukwekkend en natuurgetrouw dat het echt foto’s leken.  Ik zag de naam van deze kunstenares en wilde er wat meer van weten. Ik kwam terecht bij Lydia Belleman,  een vriendelijke en charmante rasechte Helmondse die ergens in Stiphout woont. We maakten een afspraak voor een gesprek en ik maakte het volgende verslag.

Lydia vertelt:  “Vroeger ben ik operazangeres geweest in het klassieke genre. Dat heb ik meer dan dertig jaar gedaan. Dat was een mooie tijd. Maar ik wilde eigenlijk ook tekenen, alleen had ik daar eigenlijk geen tijd voor en ik ben er nooit echt op door gegaan. Toen ik met het zingen stopte begon ik met tekenen en schilderen. In het begin deed ik veel met olieverf, maar ik stapte al snel over op pastelpotloden (omdat dit sneller en hetzelfde werkt en het hoeft niet te drogen) en gekleurd houtskool. Ik was het liefst bezig met portretten van mens en dier. Dat was een hele uitdaging om het zo natuurgetrouw mogelijk te maken. Ik heb ook eens stillevens gemaakt, maar dat vond ik algauw niets. In mijn atelier in Stiphout kan ik uren genieten van het creëren van een portret. Elk lijntje, elk kleurtje is een uitdaging. Soms bevalt het mij niet en verander ik het weer zoals ik denk dat het natuurgetrouw is. Vooral de kleuren van dieren. Je moet rekening houden met de lichtval op het dier of persoon. Neem nu een kat. Zijn ogen moeten in principe op het doek of papier echt lijken. Als je het goed doet lijkt het ook eigenlijk net als een foto. Ik ben ook wel streng voor mezelf en als ik in opdracht werk en de mensen zijn tevreden, gebeurt het wel eens dat ik het zelf niet  af vind. Het is pas echt klaar als ik tevreden ben. Zo streng moet je wel zijn als kunstenares.“

Lydia is ook al enkele jaren lid van Stiphout Art, het is geen vereniging of stichting maar een groep kunstenaars die bij elkaar komen als er een expositie is of wordt georganiseerd. Zij werken ook nooit samen aan hun werk, maar organiseren wel om de paar maanden een Kunstcafé.  Er is binnenkort een interessante expositie te zien op zondag 26 mei in de pastorietuin op de Dorpsstraat in Stiphout. Die is te zien van 11.oo uur tot 17.00 uur en is beslist de moeite waard. Buiten de schilders en kunstenaars is er veel te zien. Glaskunst, beelden in marmer en keramiek en steen, fotografie, quilten,  eigenlijk te veel om op te noemen. U moet er beslist eens gaan kijken en kennismaken met de kunstenaars.

Bij dit verslag ziet U enkele mooie kunstwerken die Lydia heeft gemaakt en oordeel zelf: zijn ze niet prachtig? En als U meer wilt weten van deze mooie kunst kunt U kijken op de Facebook pagina van Lydia: https://www.facebook.com/lydia.bellemanart

Fotografie: Lydia Belleman

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *