Het zou een veelbelovend Lucas Gasseljaar worden, het hoogtepunt een expositie over Lucas Gassel, met veel van zijn schilderijen. Helaas moest de tentoonstelling na vier dagen sluiten, vanwege het virus. De expositie is verplaatst naar 1 juni tot en met 30 augustus.
Maanden geleden hebben we de medewerkers van het museum gevolgd en maakten wij een korte documentaire. Omroep Helmond/Dit is onze wijk neemt u mee achter de schermen tijdens de voorbereidingen.

Voorbereidingen

“Heel veel werk. We zijn er met het hele museumteam al een paar jaar mee bezig”, aldus Jessica Hagenaars, coördinator Marketing, Pers en Communicatie. En nu is het bijna helemaal klaar! Zondag 8 maart was de opening en iedereen heeft daar heel hard aan gewerkt, vanuit zijn of haar eigen vakgebied. De opening was toch wel de kers op de taart, de tentoonstelling staat. Alle mensen uit Helmond, en daarbuiten kunnen gaan genieten van de landschapskunst van Lucas Gassel.

Bruiklenen uit meer dan 8 landen

Annemieke Hogervorst, conservator Stadshistorie en Mens en Werk vertelt: “We zijn anderhalve tot twee weken bezig geweest, veel werken werden gebracht door koerier. En we hebben veel mensen over de vloer gehad. Er zijn bruiklenen uit Mexico, Amerika (New York), Frankrijk, Zwitserland, drie werken uit Spanje, Duitsland, België.
Gastconservator Anna Koopstra heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar Lucas Gassel en zijn werk. Zij bepaalde welke schilderijen, prenten en tekeningen je absoluut bij elkaar wil hebben als je een tentoonstelling over Lucas Gassel maakt. Hoe ziet de ideale, eerste tentoonstelling met een overzicht van zijn werk eruit? Dat is Anna gaan bekijken.

Er zijn twee redenen waarom Lucas Gassel interessant is voor Museum Helmond. Ten eerste het feit dat hij hier gewoond heeft en ten tweede dat  het museum graag aandacht besteedt aan kunstenaars en onderwerpen die een relatie hebben met Helmond en de collecties van het museum zelf.

Educatie

Bij de tentoonstelling is een gedeelte van de tentoonstellingszaal ingericht als Werkplaats, waar leerlingen uit de bovenbouw van het Primair Onderwijs verschillende Meesterproeven maken om uiteindelijk beoordeeld te kunnen worden tot Meesterschilder. Annette Wilde, coördinator Educatie is hiervoor verantwoordelijk.
Het gaat in totaal om vier proeven: leerlingen schilderen een kunstwerk in op glas, zij onderzoeken een schilderij en geven aan waar het gerestaureerd moet worden, zij maken een schilderij schoon, zij bouwen in houten kijkkasten een schilderij laag voor laag op met behulp van coulissen. Tot slot doen zij een digitale puzzel om te testen of zij voldoende kennis hebben opgedaan en Lucas Gassel echt kennen.

Een échte Lucas aankopen

Als je zo’n tentoonstelling maakt wil je als museum natuurlijk ook een echt werk van Gassel hebben, zegt conservator Annemieke Hogervorst. Naast het doen van onderzoek naar Gassel, en over de hele wereld contacten te leggen met eventuele bruikleengevers, kreeg gastconservator Anna ook de opdracht om te zien of zij een Lucas Gasselschilderij kon vinden, het liefst gedateerd en gesigneerd, dat aangekocht kon worden door het museum.
En dat is gelukt! Anna Koopstra:”Het is eigenlijk nog beter dan ik had durven hopen, dat we tijdens de looptijd al een geschikt schilderij hebben gevonden. Het komt niet zo vaak voor dat er schilderijen van Gassel op de markt komen, en ook nog gesigneerd en gedateerd. En dat betekent dat er in principe voor altijd een schilderij van Lucas Gassel aanwezig blijft in Helmond, ook als de andere schilderijen weer weg gaan. Zo kunnen de generaties na on sook een schilderij van Gassel zien in het museum van Helmond.”

Annemieke vertelt daarna dat het schilderij naar Nederland is gekomen, en goed is onderzocht. Je wil als koper natuurlijk wel weten hoe de staat van het werk is, wat de waarde is. Dit is gedaan in samenwerking met Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) een zeer vermaard restauratie-atelier dat ook samenwerkt met universiteiten. Er is bekeken wat de staat was en wat er aan gerestaureerd moest worden.

Randzaken

Er worden veel bezoekers verwacht, wat ervoor zorgt dat er, zoals coördinator Publiekszaken Edgar de Ruijter zegt, veel randzaken bij komen kijken. Mensen willen iets eten en drinken, mensen komen van ver en willen een aandenken kopen aan Lucas Gassel. Er is bijvoorbeeld een boekenlegger, een blocnote en natuurlijk de eigen catalogus te koop.

Lucas Gassel in de stad

Wethouder Antoinette Maas gaf tijdens de opening aan erg nieuwsgierig te zijn naar het echte werk: “Er is een prachtige NRC bijlage verschenen, we hebben plaatjes kunnen zien in de folder en het boek, er zijn arrangementen gemaakt door verschillende partijen in de stad. Ik hoop dat heel veel mensen mogen genieten van de tentoonstelling en alles daaromheen.”

Stichting Lucas Gassel heeft de stad gevraagd om allerlei activiteiten te organiseren in het kader van Lucas Gassel. Stadswandelingen, audiotours die je via je smartphone kunt beluisteren, etalages die zijn ingericht in de stijl van Lucas Gassel en ga zo maar door. Deze initiatieven zorgen ervoor dat mensen ook buiten het museum nog lang kunnen genieten van Lucas Gassel, Meester van het landschap.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Omroep Helmond

Omroep Helmond, het lokale TV en Radio station van Helmond Stadsradio Helmond is al vanaf 1984 in de lucht (FM 107.2 Mhz) en op de kabel (FM 94.4 mhz). Onze organisatie heeft ook de beschikking over een TV - kanaal op de kabel frequentie 256, en UPC digitaal kanaal 31.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *