Het boek van Louis van der Werff werd op dinsdag 3 september gepresenteerd bij boekhandel De Ganzenveer. Het werd een emotionele gebeurtenis.

Het was behoorlijk druk in de boekwinkel de Ganzenveer, maar het waren niet alleen klanten die een boek of iets anders zochten. Het waren eigenlijk voornamelijk kennissen, vrienden, familie en andere belangstellenden die graag een boek wilden hebben van Louis. Dit boek had voor velen een grote betekenis. Het was een stuk geschiedenis dat grote indruk heeft gemaakt op de Helmondse bevolking. Vooral omdat het zich in de oorlog afspeelde.

Frans van der Werff schrijft dagboekjes vol over oorlogservaringen

De dagboeken van Frans van der Werff, de vader van Louis, dateren vanaf 1939 tot 1945. Frans was vroeger een horloge/klokkenmaker en in de oorlog schreef hij alles op in kleine schriftjes want hij dacht dat de oorlog niet lang zou duren in Helmond. Hij schreef alles op met een fraaie vulpen. Deze pen lag netjes op de originele schriftjes met enkele zwart-wit foto’s op de tafel bij de presentatie.

Burgemeester Elly Blanksma was ook aanwezig bij de presentatie. Zij begon haar welkomstwoord met het bedanken van Louis voor de prachtige verhalen die zo goed verwoorden hoe het er vroeger aan toe ging. Daarna nam Louis het woord en hij begon te vertellen over zijn vader en moeder die vroeger nooit over de oorlog wilden praten. Als Louis ooit eens probeerde te lezen wat er in de schriftjes stond kreeg hij altijd te horen van pa dat hij er van af moest blijven.

Na de dood van zijn ouders hebben de schriften altijd in dozen op de zolder van Louis gelegen tot Louis besloot dat er wel een mooi boekje in de verhalen zat. Hij begon er aan te werken samen met zijn zoon en dochter en zo ontstond er een uniek verhaal dat de verschrikkelijke herinneringen, beleefd door een Helmondse horlogemaker, aan de oorlog weergeeft.

Het verhaal van Louis maakte diepe indruk op de aanwezigen. Het was niet zomaar even een presentatie en veel mensen waren er stil van. En na zijn praatje was het applaus ook terecht verdiend. Het was een tijd die hopelijk nooit meer voorkomt. Van de verhalen uit die tijd moesten wel alle aanwezigen slikken.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *