Lezing op zondag: Heksenvervolgingen in Z.O. Brabant in Bibliotheek Helmond

Op zondagmiddag 17 februari geeft historicus Aad Engelfriet in Bibliotheek Helmond een lezing over de heksenvervolgingen in deze regio. De lezing, die gratis te bezoeken is, sluit mooi aan op de tentoonstelling ’Heksenjacht’ die nu te zien is Museum Helmond. Gratis toegang na aanmelding: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten
De bezoekers van de lezing over hekserij zijn gewaarschuwd, het verhaal is gruwelijk!

Heksenvervolgingen in de regio

In de tijd van de Renaissance, vanaf de 16e eeuw, zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. Hekserij werd beschouwd als een sekte van vrouwen die de duivel aanbaden. In 1700 zijn ca. 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd! Hoe kon dat gebeuren, wat was de rol van de kerk, waar kwam het denken over heksen vandaan? Beruchte boeken als de Heksenhamer zouden heel lang worden gebruikt als onderzoeksmethode.

In Z.O. Brabant begon het rond 1595, in Heeze en Leende. In één week werden 16 vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse Heide bij de nog steeds bestaande Galgenberg of Hoenderboom. Erna werden 2 echtparen uit Asten aangeklaagd. Ook vrouwen uit Someren, Asten, Cranendonck, Lierop, Helmond en Geldrop werden beschuldigd. Brein achter deze vervolgingen waren Erasmus van Grevenbroek, Heer van Mierlo en Lierop en Bernard van Merode, Heer van Asten. Zijn slachtoffer Anna Ceelen heeft pas sinds kort een eigen museum… Ook de dienstmeid van de Geldropse pastoor werd opgepakt. Deze pastoor van Geldrop, Adam Weijns, beklaagde zich bij Bisschop Ghisbertus Masius van ‘s-Hertogenbosch. De Bossche schepenen voorkwamen uiteindelijk meerdere doodvonnissen. De definitieve vonnissen werden voorgelegd aan een hogere rechtbank te Cuyck. Ook werd een klacht ingediend bij de Raad van Brabant in Brussel.

Bijgeloof

Waar komen trouwens allerlei ‘bijgeloven’ vandaan, bijv. het getal 13, in China het getal 4, zwarte katten, Halloween etc. Onze beeldvorming over heksen werd sterk beïnvloed door Walt Disney en de Gebroeders Grimm die oude volksverhalen opdiepten en evt. aanpasten tot ‘onze’ sprookjes. Ook nu nog zijn er mensen die zich Wicca’s noemen en o.m. teruggrijpen naar bijv. Druïden en Barden.

Aad Engelfriet woont in Geldrop. Hij is een begenadigd verteller. Niet alleen over hekserij overigens. Hij houdt lezingen over tal van onderwerpen, van historische gebeurtenissen tot reizen.


Wanneer:           Zondagmiddag 17 februari 13.30 – 15.30 uur

Waar:                   Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11

Tickets:                 Gratis toegang na aanmelding

Aanmelden:       www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten


Meer-Helmond-Centrum-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website: www.helmond-centrum.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Centrum
Twitter: @Helmondcentrum
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk,Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *