Leerlingen Jan van Brabant schitteren in toneelstuk Xperiment

Veerle de kakker, Lisanne de stille gothic, Christopher de Marokkaan en populaire Yannick. Nee, dat zijn niet hun echte namen, maar wel de typetjes die deze vier leerlingen neerzetten in het educatieve toneelstuk Xperiment. Het doel van de voorstelling is om te laten zien dat vooroordelen eigenlijk nooit kloppen. De acteurs zijn allemaal Helmondse scholieren. Xperiment5

Lisanne Kaebisch (havo-5), Christopher de Weerd (tweetalig vwo-3), Yannick Coenen (havo-2) en Veerle Witte (mavo-2) zitten op het Jan van Brabant College – Molenstraat in Helmond. Ze zijn vier van de twintig leerlingen die meedoen aan de voorstelling Xperiment. Ze leren de fijne kneepjes van het vak van initiatiefnemers Anneke Schröder en Wim Peters.

Ervaring met acteren
“Ik kreeg een tip van een klasgenoot,” vertelt Yannick. “Ik heb op de basisschool drie jaar op toneel gezeten. Dat was puur omdat ik het leuk vond. Nu neem ik het serieuzer.” Ook Lisanne en Veerle hebben enige ervaring. Lisanne deed mee aan de musical op het Jan van Brabant College – Molenstraat. “Maar dat is écht heel anders,” vertelt ze.

Veerle wil actrice worden en heeft al vijf jaar musicalervaring bij het Kunstkwartier. “Repeteren, zangoefeningen, stemoefeningen,” somt ze op wat haar lessen inhouden. Christopher kwam op skivakantie in aanraking met acteren. “Ik deed mee aan een improvisatiespelletje met allerlei opdrachten als ‘Verkoop een dier’. De regisseur van Warhorse was er ook. Hij zei dat ik echt verder moest gaan met acteren.”

Hoewel de ervaring van de vier leerlingen uiteenloopt, werden ze allemaal enorm gesteund door hun familie. “Mijn moeder heeft me echt over de streep getrokken,” zegt Yannick. Alle vier zijn ze blij dat ze het aandurfden auditie te doen en dat ze zijn uitgekozen door regisseurs Anneke Schröder en Wim Peters. Wat ze het leukst vinden aan acteren in Xperiment is dat ze veel invloed op het script hebben gehad. “We hebben met de hele groep bedacht wat bepaalde personages moesten zeggen en wat er moest gebeuren,” vertelt Yannick. “De hoofdlijn stond vast, maar er zijn heel veel scènes en zinnen die echt van ons komen.”Xperiment4

Opzet van het stuk
In Xperiment zitten zo’n twintig leerlingen in een grote kooi. Ze moeten allerlei opdrachten uitvoeren om de kooi steeds een stukje omhoog te laten komen. “De kooi hangt er echt!” vertelt Veerle. Het decor is gemaakt door leerlingen van Vakcollege Helmond. “In de kooi worden de personages gedwongen om samen te werken, maar ze hebben allerlei vooroordelen over elkaar die ze moeten overwinnen om echt een team te worden.”

Christopher speelt het typetje ‘de Marokkaan’, tegen wie op het toneel wordt gezegd dat hij een dief is en terug moet naar zijn eigen land. “Ik kom zelf niet uit Marokko en mijn ouders ook niet, maar het was een bewuste keuze van de regisseurs om mij dit typetje te laten spelen. Het laat zien dat vooroordelen écht nergens op slaan.” Yannick geeft aan dat de opmerkingen die worden gemaakt in het stuk soms best gevoelig liggen. “Er worden bijvoorbeeld opmerkingen gemaakt over mijn haar.” Hij wijst naar zijn vrolijke krullen. “Dat zijn opmerkingen die in het echte leven wel eens tegen mij gemaakt zijn. Ik kan er intussen goed tegen en de regisseurs hebben met mij overlegd voor de beledigingen in het script gezet werden. Ze wilden zeker weten dat ik me er goed bij voel.”Xperiment2

Alle vooroordelen en nare opmerkingen die voorkomen in het stuk zijn precies de reden waarom de vier acteurs vinden dat iedereen moet gaan kijken. “Iedereen heeft vooroordelen, maar je moet beseffen dat veel van de dingen die je denkt over anderen helemaal niet kloppen,” zegt Veerle. Lisanne geeft aan: “Ook voor ons is het stuk een experiment. Hoe gaan mensen reageren op wat we zelf bedacht hebben? Het is een fantastische ervaring om mee te doen. Voor mij is de boodschap van Xperiment dat je niet aan iemands uiterlijk kunt zien hoe die persoon van binnen is.”

Bekende Helmonders
Christopher wordt op school zelfs herkend. “In februari en maart voeren we de voorstelling op voor alle leerlingen uit de tweede, van alle scholen in Helmond. De leerlingen krijgen op school lessen over vooroordelen en ze bekijken een filmpje waarin alle personages zich voorstellen. De leerlingen uit de tweede klas op het Jan van Brabant College hebben dat filmpje dus gezien, waarin ik ook te zien ben. Een jongen die zelf Marokkaans is, riep me na op de gang, omdat hij me herkende. Ik was heel benieuwd wat hij van mijn rol vond, maar hij vond het gelukkig superleuk. Ik krijg echt alleen maar positieve reacties.”Xperiment1

Leerlingen uit de tweede klas van de verschillende Helmondse middelbare scholen gaan sowieso naar Xperiment kijken in het theater. Hierop worden ze voorbereid met een lessenreeks die in de klas wordt doorlopen. Alle andere geïnteresseerden konden zich gratis aanmelden, maar helaas zijn alle kaarten intussen uitverkocht. Voor vragen kunt u terecht bij xperiment.helmond@gmail.com.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Jan van Brabant College

In het hart van Helmond, aan de Molenstraat, biedt het Jan van Brabant College mavo, havo en vwo én tweetalig mavo, havo en vwo. Deze Brainportschool heeft aandacht voor zowel techniek als cultuur. In januari 2019 ontving de school het predicaat ‘Excellente School’ van de onderwijsinspectie voor de opleidingen vwo en tweetalig vwo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *