Kunstlokaal42 deze maand weer van start

Thea Derks is de eerste gast die langskomt bij Kunstlokaal42 sinds de coronacrisis. Op 16 september zal de 78e editie van het kunstlokaal plaatsvinden in een iets andere opstelling en met een nieuwe rubriek.

De achtenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van Reinbert de Leeuw, tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de moderne muziek in de twintigste eeuw. Te gast is muziekwetenschap-per en – publicist Thea Derks. Lokaal42 wordt omgebouwd tot een widebody: als in een vliegtuig twee stoelen links tegen de muur en aan de andere kant twee stoelen rechts tegen de bar (gezien van buiten naar binnen). Ze houden een ruime middenpad over (anderhalve meter). Eventueel statafels met krukken in het voorgedeelte. Wel is het nodig in coronatijden om te reserveren. Dat kan via lokaal42@gmail.com. De toegang is en blijft gratis!

De eerstkomende editie bij Kunstlokaal42 is 16 september, en te gast is dan (voor de tweede keer) Thea Derks, de muziekwetenschapper en – publicist die afgelopen januari al te gast was over muziek in de 20e eeuw. Ze heeft toen haar verhaal niet af kunnen maken (de discussies gingen heel diep) en komt dus terug om het af te maken en te vertellen over de derde, meer uitgebreide druk van haar Reinbert de Leeuw biografie.

Thea Derks

Thea Derks is musicologe en muziekjournaliste, gespecialiseerd in hedendaagse muziek,  en de laatste jaren onder meer actief als inleider bij concerten. De meeste van die concerten zijn gewijd aan muziek van na 1900, zodat zij regelmatig te maken krijgt met de onbekendheid en onbemindheid van dit repertoire bij een groot publiek.

Eerdere publicaties: ‘Nieuwe Klankwerelden, beknopte geschiedenis van de klassieke muziek van na 1900’ (2006) en ‘Een os op het dak. Moderne muziek na 1900 in vogelvlucht’’(2018).

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigen-tijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belang-rijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is inspirator voor jong en oud.

In 2014 verscheen de eerste druk van Thea Derks‘ biografie van Reinbert de Leeuw ‘Reinbert de Leeuw mens of melodie’. Ongeautoriseerd want De Leeuw kon met het eindresultaat niet leven. De Bezige Bij trok zich terug, waarna het boek uiteindelijk verscheen bij Leporello Uitgevers. Inmiddels is De Leeuw overleden (14 februari jongstleden) en verscheen onlangs de derde druk, waarvoor Derks het boek aanvulde met een laatste hoofdstuk.

Thea Derks werkte zeven jaar aan de biografie en plaatst leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samen-werking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als kunstpaus. Zij schetst een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.

Thea Derks is uitstekend geslaagd in het beschrijven van een tijds-beeld, waardoor haar boek op imposante wijze in een tot voor kort heersende leemte voorziet. Een beeld van een tijd waarin de moderne muziek zich in ons land ontwikkelde van een dynamische en niet zelden speels en ook improvisatorisch en uitdagende vrijplaats tot een nieuw establishment, waarvan op zijn beurt Reinbert de Leeuw de belicha-ming bij uitnemendheid is.

Nieuwe rubriek: het biermoment

Op het eind van de avond zal Jurr Buinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Het bier is na afloop ook te proberen.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Lokaal42

Lokaal42 is centraal gelegen op de markt in Helmond. We willen een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud, voor stropdassen & werkpak, voor alles en iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *