Kijkje in de kubus

Regelmatig geef ik stadswandelingen in het centrum van Helmond. We lopen standaard langs de kubuswoningen op het Piet Blomplein en in elke groep zijn er mensen die vragen of ze in zo’n ‘huisje’ kunnen kijken. Als ik aangeef dat dit helaas niet gaat zijn de mensen vaak teleurgesteld en vragen mij of ik ze wat meer kan vertellen. Dit kan ik een beetje, maar ik geloof dat mensen veel meer leren door te doen en ervaren. Tijdens een stadswandeling afgelopen zomer merkten we op dat er diverse woningen te koop staan en bedacht ik me dat het eigenlijk heel jammer is, dat niet een van de kubussen opengesteld is voor het publiek.

De kubuswoning, paalwoning, Piet Blomhuisjes, allemaal benamingen voor de boomachtige woningen op het Piet Blomplein, voorheen Speelhuisplein spreken tot de verbeelding. Hoe zou het zijn om te wonen in een gebouw met diagonale muren, waar laat je de koelkast, hoe slaap je in een huis met enkel open ruimtes, is het gehorig, hoe warm wordt het in de zomer, hoe richt je zoiets in, met hoeveel mensen kun je er binnen zijn, zonder gek van elkaar te worden? Allemaal vragen die ik als rondleider gehoord heb.

De kubuswoningen zijn voor mij een echt herkenningspunt in centrum Helmond. Persoonlijk vind ik de Helmondse kubussen mooier dan de Rotterdamse. Ik kan me  allerlei functies voorstellen voor de kubus: koffietentje, galerie voor Helmondse kunstenaars, unieke vergaderlocatie met catering, huwelijkssuite, vertrekpunt en informatiepunt voor stadswandelingen en evenementen, ruimte voor kleinschalige activiteiten als brainstormsessies, workshops en cursussen.

Huiskamer van Helmond
En het liefst zou ik al deze functies terug laten komen in ‘mijn’ kubus. Ik woon nu tien jaar in Helmond en houd van de stad. Inmiddels heb ik een groot netwerk in zowel de cultuur- als welzijnswereld en ik verbind graag mensen. De activiteiten die ik met mijn bedrijf De Museumdocent uitvoer zijn allemaal gericht op het bieden van een unieke ervaring en mensen vanuit verschillende hoeken van de samenleving met elkaar in contact brengen.

 

Dit doe ik omdat ik er zelf enorm blij van word, maar ook omdat ik merk dat steeds meer mensen behoefte hebben aan die verbinding met de ander. En liever hun geld besteden aan ervaringen dan aan spullen. Dit doe ik nu op allerlei locaties in Helmond, maar zou ik het liefst samenbrengen in de markante kubus.

 

Invulling
Ik wil de kubus teruggeven aan de inwoners en bezoekers van Helmond. Dit doe ik door het openstellen van het gebouw, mensen te verwelkomen in deze huiskamer van Helmond en ze te laten genieten van een stukje historie. Tijdens openingstijden kunnen mensen het huisje en de inrichting bekijken, komen zij kunst van lokale makers tegen, zijn zij welkom voor een praatje. Ook nodig ik graag diverse partijen uit om hun product, dienst, activiteit te tonen in de kubus. Naast huiskamer dus ook podium voor de stad. De ruimte is zeer geschikt om met een groep collega’s te vergaderen, maar ook voor koffieochtenden voor bijvoorbeeld allochtone vrouwen of mantelzorgers. Daarnaast is de kubus te huren door groepen voor vergaderingen, brainstormsessies en kleinschalige workshops. Ook particulieren kunnen de kubus huren, bijvoorbeeld voor een uniek diner gekookt door een privé chef.

Om dit plan te realiseren wil ik een van de kubuswoningen aankopen. Per januari 202 komt er een vrij, maar ook daarna zullen verschillende kubussen te koop komen. Om dit voor elkaar te krijgen ben ik op zoek naar mensen die willen investeren, doneren, delen, meedenken, adviseren.

Op de facebookpagina van Kijkje in de kubus houd ik je op de hoogte van de vorderingen.
Doe je mee? Doneren kan al vanaf 3 euro!

Fijne feestdagen en wie weet tot ziens in een kubus in 2020

Maartje

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Arne

Arne is de ontwikkelaar van Ditisonzewijk.nl. Hij heeft het platform gebouwd en werkt continu aan de doorontwikkeling van alle benodigde functionaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *