Kijken als Lucas

“In de tijd van Lucas Gassel was het heel normaal om naar de lucht te kijken. De hemel, daar draaide het leven om. Je richtte je blik niet zomaar op het aardse, de natuur.” Toch werd Gassel een landschapsschilder, heel vooruitstrevend in zijn tijd. Frank brengt de hemel weer terug bij de schilder en richt zijn camera op dat wat boven hem is.

“Voor mijn serie ben ik door Helmond gaan lopen met de blik van Gassel. Ik heb gebouwen en elementen gefotografeerd die nog stammen uit zijn tijd. Natuurlijk kom je dan al snel uit bij het kasteel, het gebouw met de luts (Il Borgo) en de Deftige Aap. Maar ook in de Lambertuskerk zitten nog middeleeuwse overblijfselen. De kerk zelf is uit 1860, maar als je de toren beklimt, kun je zien dat die om zijn 15e-eeuwse voorganger heen is gebouwd.”

Toch fotografeert Frank niet alleen de oude gebouwen uit de stad. “Ik vind het belangrijk om de combinatie te maken tussen oud en nieuw. Ik heb het oude stratenpatroon gevolgd en op die manier ook wat moderne iconen in mijn serie verwerkt.” 

Frank van de Loo (76) leerde al jong beelden en herinneringen vast te leggen met een box-camera. Tijdens zijn opleiding tot architect werden dat gebouwen en straatbeelden. Sindsdien heeft hij het fotograferen nooit meer losgelaten. Als architect investeerde hij in fotoapparatuur om zijn projecten op een goede manier te kunnen vereeuwigen. Inmiddels is hij alweer 11 jaar met pensioen en is fotografie een van zijn belangrijkste hobby’s geworden. 

‘Kijken als Lucas’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Goeikes - Helmonders in beeld

Goeikes is het fotoboek voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. 13 Wijken, 13 fotografen, 1 verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *