In het afgelopen pinksterweekend, op 9 en 10 juni, waren de nationale kasteeldagen in Nederland. En ook in Helmond konden de bezoekers kennismaken met de geschiedenis van het kasteel. Op 9 juni werd de geschiedenis van de heksenvervolging uitgebeeld. Iedereen kon kijken hoe het er vroeger aan toe ging bij de vervolgingen, de terechtstellingen en zelfs de brandstapel. Op 10 juni stonden de activiteiten in het teken van het kasteel zelf.

De kinderen konden kleding uit die tijd aan. Men kon een kijkje nemen in de kelder van het museum, de trouwzalen en op de eerste verdieping. De bezoekers werden begeleid door een gids, uiteraard gekleed in middeleeuwse kleding. De gidsen vertelden bijvoorbeeld hoe de kamers er uit zagen voordat het de tegenwoordige trouwzalen werden. In de kelder stonden nog de harnassen, de wapens en alles wat er toen gedragen en gebruikt werd. Daar was ook in het kort beschreven hoe  in die tijd alles ging en gebeurde tijdens de tachtigjarige oorlog. Ook de schilderijen van de kasteelheren waren te bezichtigen. Al met al waren de meeste bezoekers behoorlijk onder de indruk van de geschiedenis.

Op de binnenplaats waren oude spellen opgesteld waar de kinderen zich konden vermaken. Ook de schandpaal was er weer neergezet en menig kind mocht eens mee maken hoe men zich vroeger voelde als zij in de schandpaal moesten staan. Op het voorplein waren er picknicktafels geplaatst waar men lekker kon genieten van een drankje of een hapje. Het was voor iedereen wel leerzaam en interessant, want er was genoeg te zien en te doen.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *