• Jolijn Thijssen

Jolijn Thijssen is een charmante en goedlachse dame van 12 jaar. Zij is momenteel keihard aan het werk voor een mooie carrière. Zij zit op de Dierdonkschool en zat voorheen op de Montessorischool. Daar is zij begonnen met haar carrière.

Zij heeft  samen met haar broer Tom meegedaan aan de Kids kook club onder toezicht van de bekende tv kok Mounir. Daar werd zij tweede en mocht als prijs koken in en voor het Elkerliek ziekenhuis. Daarna begon zij met haar schoolgenootje Rens een spetterende actie voor Kika. Zij ontwierpen en maakten leeskussens en de opbrengst zou bestemd zijn voor Kika. Het geld dat zij er mee verdienden zou verdubbeld worden door de school. Het totaalbedrag was ruim tweeduizend euro. Dat werd door Kika gebruikt voor onderzoeken naar kanker bij kinderen.

Jolijn Thijssen had een broertje die wat problemen had met praten. Dat bleek later TOS te zijn (een taalstoornis). Zij begon een verhaaltje te schrijven voor Gijs zodat hij het gemakkelijker kon lezen en begrijpen. Op een gegeven moment ontmoette Jolijn Jet Isarin, een psychologe van Kentales. Kentales is een stichting die onderzoek doet naar kinderen die doof, slechthorend of blind zijn. Wat Jolijn niet wist was dat Jet Isarin het verhaal had laten lezen bij de uitgeverij Pica. Die waren onmiddellijk geïnteresseerd en maakte er een boek van.

Tijdens een bezoek aan de TOS fabriek werd Jolijn naar voren geroepen en haar verteld dat er van haar verhaal een boek werd gemaakt. Dat was in januari 2019. De illustraties werden gemaakt door Hester van de Grift, een ex-leerkracht met een opleiding op de kunstacademie en werd gevraagd door Pica om de tekeningen te maken voor het boek van Jolijn. Het boek is inmiddels klaar en 11 oktober zal Jolijn het eerste exemplaar ontvangen van wethouder Cathalijne Dortmans bij boekhandel de Ganzenveer.

Genoeg carrièreplannen

Ik vroeg haar naar de toekomstplannen die zij nog had. Jolijn keek haar moeder aan en begon te lachen. Jolijn vertelt: “Ik zou wel een TOS-pakket willen maken samen met uitgeverij Pica en Jimi Jacobs. Dat is een expert die werkt met spraakcomputers voor mensen met een spraakgebrek. Het pakket bevat dan het boek, een spraakcomputer en eenvoudige spelletjes die het onderwijspersoneel en ouders kunnen gebruiken om met de kinderen te communiceren. Maar ik wil meer. Het zou mooi zijn als ik ook medewerking krijg van bekende Nederlanders. Zo heb ik al een mailtje gestuurd naar Chantal Janzen omdat zij erg veel creatieve ideeën heeft om de kinderen in Nederland te helpen. Ook heb ik een mailtje gestuurd naar de minister van onderwijs en zelfs een naar prinses Leontien. Ik hoop wel iets te horen van deze beroemdheden. Maar als alles niet lukt of tegenzit wil ik iets doen met musicals. Ik heb eerst bij het Annatheater gespeeld. Nu ben ik zelf al een tijd bezig met acteren, zang en dans bij Music allround in Asten.  Dat lijkt mij ook heel leuk. En als dat niet lukt wil ik studeren voor dierenarts. Ik heb ook al een tijd gewerkt bij de dierenkliniek in de Warande. Maar ik wacht wel af wat er gebeurt en ik ben nog jong en heb plannen zat…’

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *