IVN Helmond organiseert wandeling rond het Buntven

Anne Regts, natuurgids bij het IVN stond de belangstellenden voor de rondwandeling al op te wachten. Op de oproep voor deze wandeling waren zo’n kleine veertig natuurliefhebbers afgekomen, wat hem deed besluiten om de groep te splitsen. Ook natuurgids Theo van Loo nam een groep onder zijn hoede en beide gidsen startten bij het Buntven een interessante wandeling, waarbij Theo vele (bevroren) paddenstoelen van een naam voorzag en Anne meer speurde naar diersporen.

Omdat ik eerder dit jaar de IVN paddenstoelenwandeling heb gemist, besloot ik aan te sluiten bij Theo, die vertelde dat hij zich sinds enkele jaren als hobby was gaan verdiepen in paddenstoelen. Het had deze nacht gevroren en omdat de temperatuur overdag niet ver boven 0 graden uitkwam, bleken de paddenstoelen nog steeds in bevroren conditie te zijn. Op diverse plekken zag je de resten van naaldbomen, die door eerdere stormen werden geveld. Het dode hout wordt bewust niet opgeruimd maar zorgt voor nieuwe dynamiek in het bos-ecosysteem.

De wandeling slingerde door het bos over smalle kronkelige paadjes, stukje ‘toeristische route’ waar we per abuis van de uitgestippelde route waren afgeweken en langs de oevers van het Buntven. Hoewel het erg koud was, genoten de wandelaars van het uitzicht, de verhalen en de bijzondere waarnemingen op aanwijzing van Theo. Hij wees op bijzondere en minder bijzondere exemplaren paddenstoelen. Van elfenbankje naar fop-elfenbankje en knoopzwam naar boleet en weer een ander fop-paddenstoel en de valse cantharel, teveel om te onthouden, maar nooit teveel om op te noemen.  Na afloop kwamen de twee groepen weer bij elkaar en kon men weer huiswaarts. Bedankt Anne en Theo voor jullie enthousiasme om jullie kennis van de natuur te willen delen met anderen.

Meer informatie over de IVN-wandelingen vind je op IVN-Helmond

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Anja Donkers

Anja Donkers Team Ditisonzewijk.nl Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *