IVN en LEV Helmond in actie bij Stiphouts Langdaalven

In de natuur bezig zijn op een frisse donderdagmorgen. Dat is wat het IVN Brabant Zuid-Oost en het team vrijwilligerswerk van LEV Helmond graag willen doen. Onder leiding van IVN-voorzitter Ad Adriaans haalt een clubje van vier collega’s grove dennen en berken uit de grond.

Bij het Jezusbeeld voor de ingang van Stiphout staat een vijftal mensen. Naast Ad Adriaans is Renske Bartels samen met drie andere collega’s van LEV Helmond van de partij. Een van de Stiphoutse vennen wordt bezocht, het Langdaalven. Dat ven staat vol met verschillende planten en er leven bijzondere dieren, zoals de poelkikker en de alpenwatersalamander. De opdracht is echter niet om zoveel mogelijk diersoorten te spotten, maar om dennen en berken weg te werken.

De schop erbij
Eenmaal op de heide aangekomen halen Adriaans en Bartels schoppen en handschoenen uit hun kofferbakken. Alle aanwezigen lopen met stevige schoenen naar het ven toe. Ze beginnen met het omleggen van een heleboel boompjes die volgens Adriaans de weg vrij moeten maken voor nieuwe soorten zodat de weide verder kan groeien. Bartels vertelt: “We organiseren dit soort maatschappelijke teamuitjes voor bedrijven en organisaties. Deze ochtend willen we als team zelf de handen uit de mouwen steken en met enthousiasme te werk gaan. Bovendien is het alweer een tijdje geleden dat ik mijn drie collega’s heb gezien vanwege corona en vanwege werkzaamheden in het LEV-gebouw. Het is daarom goed dat we elkaar weer in het echt zien.” Na haar praatje gaat ook Bartels aan de slag.

Tijdens het werken vertelt de IVN-voorman een aantal weetjes over het natuurgebied. Hij is weliswaar geen bioloog, maar tijdens zijn dertig jaar als basisschooldirecteur heeft hij naar eigen zeggen genoeg biologische kennis opgedaan. “Kijk, hier staat een geelkleurige berk. Die kunnen we met twee of drie schoppen eruit halen”, grapt hij. De rest lacht, maar denkt daar niet zo over en gaat rustig verder met de kleinere boompjes.

Einde van de werkzaamheden
Een echt doel hebben de vijf niet. De berg van 1500 dennen die de Stiphoutse scouting Jan Baloys een aantal weken eerder heeft opgebracht is waarschijnlijk niet haalbaar. Om 12.15 uur is de klus geklaard en heeft de club zoveel mogelijk zaailingen uit de grond gehaald. Ze zijn doorgegaan tot de rand van het ven, tientallen meters van het beginpunt vandaan. Bartels: “Het werk was best zwaar, maar wel leuk om te doen. Het IVN is blij met onze inzet én tevreden over het werk dat we hebben verricht.”

Week tegen Eenzaamheid
Van 1 oktober tot en met 8 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Vrijwilligerswerk LEVHelmond en Helmondvoorelkaar plannen in die week een viertal van dit soort activiteiten in, waaronder twee keer met de IVN. Zij willen dan eveneens de natuur ingaan en daarbij de deelnemers die zich wat eenzaam voelen een steuntje in de rug geven. “Het weghalen van boompjes kan rustgevend werken en een ontspannend gevoel geven, maar het levert eveneens sociale contacten op, zoals elk vrijwilligerswerk dat je kunt doen”, zegt Bartels.

Voor meer informatie kijk op: https://www.helmondvoorelkaar.nl/week-tegen-eenzaamheid-2020

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Alexander Brutsaert

Hallo, ik ben Alexander Brutsaert en ik ben 19 jaar. Dit jaar begin ik aan mijn tweede jaar journalistiek in Tilburg. Ik ben blij dat ik de komende maanden stage mag lopen bij Ditishelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *