Holland Baroque & Deborah Cachet in de Trudokerk

In de serie Toppers treedt op vrijdag 18 september het internationale ensemble Holland Baroque samen met sopraan Deborah Cachet op in de Trudo Kerk. Het programma, genaamd ‘Tussen Den Bosch en Brussel: 17e eeuws muzikaal Brabant’, bevat werken van destijds belangrijke componisten uit die regio, zoals Arcadelt, Buns, Fiocco, Rosier, Hollanders en B. a Sancto Josepho.

De zeventiende eeuw was muzikaal gezien zeker een Gouden Eeuw en verdient terecht de nodige aandacht. Geweldig dus dat Holland Baroque belangrijke componisten uit De Zuidelijke Nederlanden in de schijnwerpers zet, samen met de jonge sopraan Deborah Cachet, die al ruimschoots ervaring heeft opgebouwd met vocale werken uit deze tijd. Het waren roerige tijden met veel onzekerheden en spanningen op het politieke en maatschappelijke toneel. En zoals altijd biedt muziek ook hier een prachtige spiegel van de tijd, expressief, troostend, bewonderend, maar ook dansant en speels.

De componisten wier werken worden vertolkt, zijn specialisten op hun gebied maar ook breed ontwikkeld: naast het schrijven van muziek bespelen ze ook diverse instrumenten, beheersen en doceren ze ook meerdere talen, zoals Grieks en Latijn, en bestuderen ze het Europese muziekleven in al zijn facetten. En al deze invloeden komen tot uiting in de prachtige muziekstukken. Fantastisch dat ze live te beluisteren zijn: zoals het bekende Ave Maria van Arcadelt en het dansante Salve Regina van Fiocco. En dan ook nog door een gezelschap dat met net zoveel kwaliteit, passie en virtuositeit musiceert als de makers uit die zeventiende eeuw. De heerlijke akoustiek van de Trudokerk maakt vervolgens de klankcirkel rond.

Ensemble Baroque

Ensemble Holland Baroque, opgericht in 2006 door de zussen Steenbrink, timmert al jaren succesvol aan de weg met het promoten van barokmuziek: geen ‘belegen’ muziek, maar levende muziek, die altijd gespeeld en waarvan altijd genoten kan worden. De bezetting wisselt van kwintet tot volledig orkest.Door die gevarieerde samenstelling en programmering is het ook bijzonder aantrekkelijk voor een breed publiek. Veelvuldig zoekt het ensemble samenwerking met hedendaagse componisten (Reinbert de Leeuw), kunstenaars, koren (Nederlands Kamerkoor) en zoekt het de combinatie met moderne muziek, zoals die van Eric Vloeimans.

De Belgische sopraan Deborah Cachet vult dit alles aan met haar prachtige vocale kwaliteiten: ze won al diverse prijzen bij concoursen en festivals in Europa; zong in verschillende (barok)opera’s (Couperin, Charpentier, Händel, Mozart) en werkte samen met beroemde ensembles als de Akademie für Alte Musik in Berlijn. Met masterclasses bij o.a. Emma Kirkby, Raül Giménez, Maarten Koningsberger blijft ze haar talenten ontwikkelen.

Het concert vangt aan om 20.00 uur en een kaartje kost 17,50 euro met kortingen. Meer informatie en reserveringen op: www.lambertusconcerten.nl

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *