Het tweede boek van Brouwhuis: een halve eeuw historie in woord en beeld

Vandaag, donderdag 15 november werd het tweede boek van en over Brouwhuis gepresenteerd. Hoe is dat tot stand gekomen en wie waren de grondleggers van dit boek? Ik ben eens gaan kijken en maakte de volgende reportage:

Ruim een jaar geleden had Ben Vogel, voorzitter van de wijkraad Brouwhuis een gesprek met burgemeester Blanksma over Brouwhuis dat in 1968 door de gemeente Helmond werd geannexeerd. Er werd geopperd dat er eigenlijk een boek zou moeten komen over de geschiedenis van het voormalige kerkdorp en liefst met foto’s en verhalen van vroeger tot heden. Dus ging Ben samen met onder andere Liesbeth van Sas, zoeken en spitten in de historie van Brouwhuis.
Daarbij kregen zij hulp van enkele oudgedienden van de vroegere dorpsraad die ook een bijdrage leverden. Dit waren onder andere Gerard Goossens, Theo de Groot en Rien Verhoeven. Er kwamen ook verhalen van Paul Knoet en van oud-wethouders Sjef Jonkers en Jan van der Zanden en zo ontstond er een prachtig boek met verhalen en foto’s over de nostalgie van Brouwhuis.
Het heeft bijna een jaar geduurd voordat dit gedrukte exemplaar kon worden afgeleverd.  Ook was er de medewerking van diverse fotografen uit Brouwhuis (waaronder de wijkreporter van ditisonzewijk) en mensen die nog zwart-wit foto’s van vroeger in hun collectie hadden.

In de Zonnesteen was het gezellig druk. Onder de belangstellenden enkele bekende gezichten zoals de voormalige wijk-coördinator Bert Valentijn.
De avond werd geopend door Ben Vogel. Hij heette iedereen welkom en beloofde zijn toespraak niet te lang te maken… Aansluitend ging hij over tot de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan de Burgemeester en wethouder Erik de Vries. Na een kort dankwoord van mevrouw Blanksma, gaf zij direct het woord aan de wethouder De Vries die trouwens zelf inwoner van Brouwhuis is.
De wethouder sprak een dankwoord uit en verraste dhr. Ben Vogel even later toen hij hem uitnodigde om de vrijwilligerspenning van Helmond in ontvangst te nemen. Dit omdat Ben al tien jaar voorzitter van de wijkraad is maar ook heel belangrijk: Ben heeft in grote mate het natuurgebied Kloostereind in Brouwhuis weten te realiseren. Dus dat moest beloond worden. En terecht. Ere wie ere toekomt.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *