Het kasteel van Sinterklaas gaat door! Maar neemt afscheid van Zwarte Piet

Het besluit is genomen: het Kasteel van Sinterklaas zal ook dit jaar doorgaan. De laatste weken gaan de actualiteiten alleen maar over het coronavirus of over de zwarte pieten (racisme) discussie. Dit heeft de organisatie van het kasteel van Sinterklaas aan het denken gezet. En zij hebben op basis van die twee onderwerpen besluiten moeten nemen. Hoe komen de Pieten er dit jaar uit te zien? En hoe wordt een bezoekje aan Sinterklaas coronaproof? Dat wordt in onderstaand verhaal uitgelegd!

Het kasteel van Sinterklaas in 2020

Hoe kan men het sinterklaasfeest doorgang laten vinden en toch voldoen aan de regels van het RIVM? Deze vraag hield de organisatie van Kasteel van Sinterklaas dagelijks bezig.. De organisatie heeft goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat het Kasteel van Sinterklaas dit jaar niet toegankelijk is voor het vrije publiek. Dat houdt in dat er dit jaar geen kaartverkoop is. Ook zal er dit jaar geen voorterrein zijn waar iedereen een beetje sfeer kan proeven.  Ook de intocht, het sinterklaasfeest en de speciale dag op 4 december in de kerk gaan dit jaar niet door.
Alleen de basisschoolleerlingen van groepen 1,2,3 en 4 en natuurlijk hun begeleiders kunnen dit jaar een bezoek gaan brengen aan het Kasteel van Sinterklaas.

De organisatie geeft aan dat het binnen het kasteel erg moeilijk is om de 1,5 meter maatregel te handhaven. En heeft er voor gekozen om in deze onzekere tijden van het coronavirus geen grote groepen met volwassenen te ontvangen.

Zwarte Piet en Het Kasteel van Sinterklaas

De discussie over Zwarte Piet is een traditie geworden. Elk jaar laait de discussie op en dat is recentelijk opnieuw gebeurd. De discussie verdeeld Nederland in grofweg twee partijen: de ene groep vindt dat Zwarte Piet moet verdwijnen, daar tegenover is er de groep die vindt dat hij moet blijven, omdat het traditie is. Het Kasteel van Sinterklaas wil benadrukken dat Zwarte Piet in hun ogen niks met racisme of discriminatie te maken heeft. Hij houdt van alle kinderen, wit en zwart en alles daartussen. Zou de organisatie die overtuiging niet hebben dan hadden zij wellicht al eerder aanpassingen doorgevoerd in het uiterlijk van Piet.

Toch komt er ook in Helmond een einde aan de discussie. De organisatie ziet op steeds meer plaatsen in Nederland de Roetveegpiet opduiken. En ze beseffen dat we allemaal Zwarte Piet nog gaan zien op tekeningen en op foto’s en video’s. Ook de organisatie kan deze verandering niet tegenhouden. De laatste jaren was het uiterlijk van Zwarte Piet een terugkerend agendapunt op de vergaderingen van het Kasteel van Sinterklaas. En omdat de kinderen nog altijd genoten van het Kasteel van Sinterklaas heeft het bestuur niet eerder iets veranderd aan het uiterlijk.

Maar dat moment is nu aangebroken. Met ingang van 2020 neemt het Kasteel van Sinterklaas afscheid van Zwarte Piet. De organisatie geeft aan dat de uiterste houdbaarheidsdatum van Zwarte Piet nadert en ze mee moeten gaan in de ontwikkelingen in de maatschappij. Ook het Kasteel van Sinterklaas zal gaan werken met Roetveegpieten. De organisatie voorziet dat dit besluit veel commotie los zal maken binnen het Helmondse. Er zullen mensen blij zijn met dit besluit, maar er zullen zeker ook mensen zijn die boos of verontwaardigd zullen zijn. Een gefaseerde verandering in het uiterlijk van Piet zou ten koste gaan van een magisch kinderfeest. En dus kiest de organisatie ervoor om in één jaar waarin er al veel verandert in één keer door die zure appel te bijten.

Het Kasteel van Sinterklaas  vindt het jammer om afscheid te nemen van Zwarte Piet. Van de andere kant willen ze het ook niet groter maken dan dat het is.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 31 reacties

 1. Avatar
  bianca Reply

  Erg erg jammer…… dit had ik nooit verwacht in Helmond

  • Avatar
   mike Reply

   Groenlinks en SP zit in de gemeente raad, zo moeilijk is dat dan niet

 2. Avatar
  Frans Reply

  Hoe gaat een donkergetint persoon, mocht die al mee willen doen, er straks uitzien als roetveegpiet? De roet zie je waarschijnlijk niet op de donkere huid en hij/zij zal er dan toch weer uitzien als zwarte piet.
  Of is het de bedoeling dat er alleen blanke personen meedoen als roetveegpiet?

  • Avatar
   Jolanda Reply

   Jaren geleden werdt er al gezegt nederland is nederland niet meer we zijn overgenomen door mensen die hier niet thuis horen maar wel ons land vezieken en rute laat het gewoon toe en straks maar weer gewoon stemmen op rute in elke cultuur zitten goede rn slechte maar wij hebben in nederland de slechte en in het buitenland zitten de goeie

 3. Avatar
  Martien Reply

  Jullie geven het wel erg snel op zeg, misschien hadden jullie eerst eens de Helmondse burgers kunnen vragen om een mening! Nu geven jullie het op zonder ook maar enige strijd te leveren voor het behoud van onze oer-oude traditie! Verzwakken onder druk lijkt het wel!

  • Avatar
   Joke Reply

   Wat vind ik dit jammer, weer iets van onze traditie dat verdwijnt.
   Dit had ik nooit verwacht in Helmond. Familie van mij in de regio Utrecht/Rotterdam vonden het altijd super cool dat Helmond zich daar niet aan stoorde.

 4. Avatar
  Gerrit Reply

  Ik mag hopen dat je geen enkele roetveegpiet kunt vinden die hieraan mee wil werken, en dat alle pieten net als andere jaren voet bij stuk houden zwartepiet is zwartepiet!

 5. Avatar
  Antoinet Reply

  Ik ben zo terechtgesteld in deze beslissing, ik ben altijd heel trots op Helmond geweest maar nu schaam ik me diep. Samen met heel veel Helmonders 😢

 6. Avatar
  Michel Reply

  Dit zou en moet het einde zijn van het kasteel erg jammer dat jullie je oren laten hangen door mensen die hier eigenlijk niks te zoeken hebben en alleen maar leven om te protesteren overal tegen

 7. Avatar
  Bettie Reply

  en een kleine groep herrie schoppers overwind! terwijl er ook een heel andere kant aan het verhaal van de Zwarte Piet zit, zonder slavernij en zonder onderdrukking,. In dat verhaal heeft Sinterklaas (de Goedheiligman) ooit zwarte mensen bevrijd uit de slavernij en uit dankbaarheid gingen deze zwarte mensen graag werken voor de Sint….. maar daar stappen die herrieschoppers wel heel snel over heen. Ze blijven vasthouden aan dat “andere” verhaal…. wat jammer dat wij als Helmonders, Nederlanders daar dan in meegaan.

 8. Avatar
  Henk Sanders Reply

  Dus toch toegeven , Wat een afgang is dat . Schandalig dat de gemeente er ook in is getrapt . Voor velen zal het altijd Zwarte Piet blijven en ook Negerzoen en Bosse Bol 🤯🤯🤯enz enz

 9. Avatar
  michael Reply

  jullie snappen toch wel dat dit het einde is van het grote succes al die jaren. ik weet dat Groenlinks en SP massaal gekozen is in 2018 en dan kon je dit verwachten in onze stad. gewoon door drukken wat er in de randstad speelt. niet eerst even vragen wat de burgers vinden. ook bedankt alle thuis blijvers die nu weer hard lopen te roepen maar niet gingen naar de stembus. je krijgt de stad die je verdiend. heel triest

 10. Avatar
  Zoewarte Piet Reply

  Regel gewoon wat Surinamers en of Afrikanen die Piet willen spelen, probleem opgelost!

 11. Avatar
  José van Aaken Reply

  Dit besluit zorgt ervoor dat ik weer een beetje trots ben op Helmond…. Helmond als een stad die niet bang is voor veranderingen als de tijd daarom vraagt, bevalt me veel beter.. Dank!!

 12. Avatar
  Kimberley Reply

  Jullie moesten je diep schamen! Deze beslissing noem ik dus echt misselijkmakend. Bye bye jeugdsentiment, mijn kind zal nooit Sinterklaas kunnen vieren zoals ik dat deed. Omdat wij zo’n “discriminerend” zijn. Nou als je het volk alle tradities afneemt en niks gunt, dat is pas discriminerend en egoïstisch!! Bah! Gunnen elkaar het licht in de ogen nog niet!

 13. Avatar
  Patries Reply

  Ik speel al een aantal jaar zwarte piet bij de mensen thuis en de enige vraag die altijd voorbijkomt is of wij wel échte zwarte pieten zijn. En JA, Dat zijn we én dat blijven we!

 14. Avatar
  Tjerk Reply

  Staan er hier ook reactie’s van de kinderen die daadwerkelijk naar Sinterklaas gaan of zijn dit alleen maar van die mensen die alle veranderingen jammer vinden. Die denk ik nog naar een zwart/ wit tv kijken, geen mobiele telefoon hebben nog met paard en wagen rond rijden en kinderarbeid oké vinden. Het is een kinderfeest, laat hun hiervan genieten. Al komt Piet van Mars, geen kind die het erg zou vinden.

 15. Avatar
  Stefan Reply

  Geen zwarte pieten ok geen kasteel van Sinterklaas er moet geen man meer naar toe gaan 😡

 16. Avatar
  Peggy Reply

  Erg jammer te vernemen dat ook Helmond hierin mee gaat. Zwarte piet hoort gewoon bij het sinterklaasfeest.
  Jammer dat alles van het Nederlands volk wordt afgepakt en er niets aan gedaan wordt in ons land.

 17. Avatar
  Sandra Reply

  Een wijs besluit. We leven in een multi culturele samenleving en soms vraagt dat een aanpassing van ons. Ik ben et blij mee. En voor de kinderen maakt het helemaal niets uit.

 18. Avatar
  S Reply

  Deze reacties zijn niet normaal racistisch! Het gaat niet om hoe de blanken helmonders hierover voelen, want dit gaat hun niks aan. Over letterlijk heel de wereld gaat ons feest rond als een racistische bende. En dat is het ook. Mensen die zich aangesproken voelen door zwarte piet hoeven zich niet aangesproken meer te voelen. Want roetveegpiet is voor niemand een pijnlijk puntje, behalve voor deze on opgeleide helmonders die trots zijn om racistisch te zijn. Educate yourself!!!

 19. Avatar
  marian Reply

  Inderdaad heel jammer, dan maak er maar multiculti pieten van,

 20. Henk van Dijk
  Henk van Dijk Reply

  Ik vind het jammer dat jullie je door mensen die de Nederlandse tradities niet willen accepteren en respecteren, hebben laten weg zetten.

 21. Avatar
  Frida Reply

  jammer.. dat mensen zo dom kunnen zijn om overal Discriminatie in te zien.. wie word er nu eigenlijk gediscrimineerd.. ik denk Zwarte Piet… jammer Helmond,,, heeft ook geen eigen mening meer, ga maar lekker met de meute mee,,,, JAMMER HELMOND IS EEN MEE LOPER GEWORDEN.😢😢

 22. Avatar
  frank Reply

  In en in triest. Wat laat dat bestuur zich kennen zeg. Wordt tijd voor een ander bestuur.

 23. Avatar
  Deby Reply

  Héél erg jammer dit!
  Weer een stukje traditie verloren!
  Dit zegt iemand die een bruine huidskleur heeft!

 24. Avatar
  Pro Zwarte Piet Reply

  Wordt tijd dat we dat racismegedoe eens stoppen. Klaar mee. Nederland is geen America. Zwarte piet is geen racisme en wie het niet bevalt: VRRTREK UIT NEDERLAND!

 25. Avatar
  Klaassen Reply

  Ontzettend jammer,nu wordt zwarte piet gediscrimineerd,hij mag er niet meer zijn.En dat alleen volwassenen zo verkeerd denken terwijl de kinderen waar het om gaat daar helemaal niet mee bezig zijn.

 26. Avatar
  Thera van Lieshout. Reply

  Bah ,onze traditie .dat Helmond ook zwicht voor de oproer zaaiers .laf hoor ik houd van Zwarte Piet en Negerzoenen en Jodenkoeken .Wat is ons land toch veranderd door al die buitenlanders die het hier voortaan voor het zeggen hebben ,want zo is het . Vertrekken als het je niet aan staat , maar dat doen ze niet want hier krijgen ze hun zin .BAH BAH Helmond en Nederland hier gelden voortaan andere regels ,eerst de Buitenlanders en dan Eigen volk .Echt erg heel erg .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *