Op een van mijn fietstochten door Helmond kwam ik op diverse plaatsen mozaïekbankjes tegen. Maar ook ontdekte ik mozaïekschilderijen aan muren. Nu ben ik als wijkreporter nieuwsgierig en besloot eens op onderzoek te gaan waar nog meer van deze mooie voorwerpen stonden en hingen. Zo goed als het mogelijk was probeerde ik er de informatie bij te zoeken en dat lukte mij aardig. Bij sommigen bankjes was er bijna geen informatie te vinden en ook de gemeente Helmond kon mij niet alle informatie te geven. Maar ik maakte toch een verslag.

Mijn tocht begon vlakbij huis. In de wijk De Rijpelberg. Daar stond een obelisk met interessante delen. Onder andere enkele platen aan de obelisk. Een van de mooie platen bevatten stukjes mozaïek, maar ook een gedeelte dat was  behangen met allerlei voorwerpen. Zelfs hing er een fietssleutel bij. De obelisk stamt uit de eerste maanden van 2014. Het thema was de onderlinge verbondenheid van kinderen uit de groepen 7 en 8 van alle basisscholen uit de Rijpelberg. De onthulling vond plaats op 15 oktober 2014.

Mijn volgende stop was in de Trompstraat en de Tasmanstraat. Daar hingen  schilderijen aan de muur van de flat. Het was gebaseerd op het schip van Abel Tasman. Deze mozaïeken werden o.a. gemaakt door flatbewoonster Roos Kerren met medewerking van cliënten van ORO. Het andere schilderij stelde een natuurfragment voor.

Het volgende object was het bankje op de Beste Vaer. Het kreeg de naam het Mien Graveland bankje, vernoemd naar Mien Graveland. Mien is een bewoonster van de wijk, die op beestachtige wijze werd vermoord. Het motief van het bankje bestaat uit vlinders en bloemen omdat Mien daar erg van hield. De betekenis van dit thema was Verbetering, Vreugde en Verdriet. De onthulling werd gedaan door burgemeester Blanksma en de kinderen van Mien en vond plaats op 23 september 2017.

Het volgende bankje ontdekte ik op de Azalealaan, geplaatst op 16 oktober 2016. Het is een van de Social Sofa’s die in Helmond zijn geplaatst.

Ik fietste door en kwam op het Willem Beringsplein uit. Daar stond een bankje met de naam Social Sofa. Het ontwerp van dit bankje was door de bewoners en de kinderen van het plein gemaakt als protest tegen de sociale verkilling tussen de mensen. De onthulling werd verricht door (ex) wethouder Stienen en vond plaats op 21 maart 2013.

In Helmond-Noord stond er het bankje met de toepasselijke naam Het Buurtbenkske. Dit staat pal voor de ingang van De Pannehoeve en werd geplaatst op 2 juni 2015. Ook bij het vroeger gebouw van het UWV was er een bankje geplaatst. Dit vond plaats op 18 november 2017. En helaas ook hier kon niemand mij vertellen wat de geschiedenis was.

Een van de laatste objecten stond in het gebied van de Groene Loper. Maar ja, niemand wist waar precies in Helmond. De Groene loper was een uitgestrekt gebied. Ik begon met zoeken bij de Warande en Stevinplantsoen. Nergens te vinden. En eindelijk na twee uur fietsen tipte iemand mij dat er op de grens Aarle-Rixtel/Helmond ook ergens een bankje moest staan. Dus reed ik die kant op. En ja hoor, precies op de grens van Helmond/Aarle-Rixtel vertelde iemand mij dat ik een paar honderd meter het fietspad in moest rijden en dan zou ik het wel vinden. Enigszins uitgeput maar voldaan vond ik het bankje. Ik nam de gelegenheid waar om er even te gaan zitten en te rusten maar kwam daar al gauw op terug. Die bankjes zijn wel hard om er lekker op te zitten. Dit bankje werd  in 2012 onthuld, ook door (ex)wethouder Stienen. Ik had het gehaald en dacht alle bankjes en projecten gezien te hebben. Mocht ik nog iets vergeten zijn hoor ik dat graag. In ieder geval is het een prachtige fietstocht waar je toch gauw een kleine vier uur mee bezig bent om het allemaal te bekijken…

Verslag en Fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *