Iedereen kent de beroemde exposities van World Press Photo 2019 die over de hele wereld te zien zijn. In 1955 werd de eerste World Press tentoongesteld. Dat was een bijzonder jaar: het was het sterfjaar van Albert Einstein en er stond de eerste file in Nederland.

De expositie bestond uit ruim 160 foto’s en werd in meer dan 120 steden uit 25 landen geëxposeerd. Er werkten ruim 43 fotografen aan mee. De expo was te zien in onder andere Tokio, Montreal, Rome, Sydney, Teheran  en Mexico-city. De winnende foto was van John Moore. Het was een indrukwekkend tafereel. De foto toont de huilende peuter Yanela Sanchez met haar moeder bij de grens bij Mc Allen in Texas. Zij werden door een Amerikaanse grensfunctionaris gearresteerd. Er was dit jaar voor het eerst een categorie ‘verhaal van het jaar’ en die winnende foto was van de Nederlands/Zweedse fotograaf Pieter ten Hoopen. Zijn foto,  ‘The migrant caravan’  toont de grootste migrantenkaravaan uit de geschiedenis. Er waren in die karavaan meer dan 7000 migranten aanwezig waaronder ruim 2300 kinderen.

In de Cacaofabriek was op vrijdag 6 maart een indrukwekkende hoeveelheid media aanwezig. Vooral fotografen maar ook enkele bekende bezoekers bezochten de expositie. Onder andere waren aanwezig de directeur van de Cacaofabriek, Jochem Otten, Hajar Yagkoubi, de jongerenvertegenwoordigster van de Verenigde Naties, de vertegenwoordigster van de World Press zelf, Anita Awolaja en de wethouder van cultuur, Antoinette Maas. Ook de Rabobank, het ED en Hans Fuchs, directeur/bestuurder Stichting Openbare Basisscholen waren aanwezig.

De opening werd na een toespraak van Jochem Otten, Hajar Yagkoubi en Anita  Awolaja verricht door de wethouder Maas.  World Press Photo Foundation manager/curator Anita Awolaja gaf een korte rondleiding met tekst en uitleg bij de indrukwekkendste foto’s. Tot slot nam Hans Fuchs even het woord om uit te leggen wat al die polaroidfoto’s aan de muur buiten de zaal te betekenen hadden. Het blijkt een project van 23 klassen van Helmondse scholen, waarvan de leerlingen zelf aan de slag gingen met het fotograferen van het straatbeeld. Het werd een succesverhaal.

Na de rondleiding was het tijd voor de opening voor het publiek. Er was veel belangstelling voor de expositie van World Press Photo 2020. Dat is dus een teken dat de World Press Photo Foundation goed werk verricht om mensen kennis te laten maken met het leven in de hele wereld.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.