In de voetsporen van Lucas Gassel

Met verschillende activiteiten brengt Helmond een ode aan schilder Lucas Gassel. Centraal staat de tentoonstelling ‘Lucas Gassel, meester van het landschap’ in Museum Helmond. Voor of na museumbezoek kunnen bezoekers aan de wandel. Een route leidt bezoekers langs diverse culturele activiteiten.

Stichting Lucas Gassel Helmond heeft het programma gemaakt. Voorzitter Betty van de Walle: ‘We vroegen kunstenaars, organisaties en stichtingen samen na te denken over activiteiten voor de herdenking van het 450e sterfjaar van Lucas Gassel.’ Het resultaat is een rijk gevarieerde 3D audio belevingsroute met hoorspel langs historische locaties en exposities. ‘De stem van de schilder leidt je langs plekken die van belang zijn geweest tijdens zijn leven in Helmond.’ De Lucas Gassel app is te downloaden in de iPhone App Store en Google Play.

Bij Lucas aan tafel

De route leidt langs archeologische vondsten uit de tijd van de meester. Een gedekte tafel van destijds, reizen in de 16e eeuw, ambachten, religie en kunst. Je kunt een kijkje nemen in de door Gassel geïnspireerde kijkkisten van beeldend kunstenaar Marlon Tielemans. Ze laten de sfeer van zijn schilderijen zien in een modern jasje.

In de huid van Lucas

Drie graffitikunstenaars en dertien fotografen kropen in de huid van Lucas Gassel. Graffiti-artiesten Soaq One (Helmond), Shamisa Debroey (Antwerpen) en Kool Koor (Brussel) maken samen een drieluik. Ieder deel is geïnspireerd door schilderijen die Lucas Gassel maakte in de steden waar ze nu wonen en waar Gassel ooit werkte. Voor de foto-expositie ‘Goeikes’ laten de fotografen zich onder leiding van stadskunstenaar Tahné Kleijn inspireren door Gassel.

Cacaofabriek

Deze culturele hotspot nodigde kunstenaars uit om zich te laten inspireren door Gassel. De tentoonstelling ‘Lucas Revisited’ bestaat uit 23 schilderijen, ruimtelijk werk, fotografie, film en installaties, te bezichtigen in de expositieruimte  van 31 mei tot 5 juli.

Naast de wandeling wordt het stadsprogramma muzikaal omlijst met concerten. Symfonieorkest Helmond-Venray geeft op 29 maart een concert in de grote zaal van de Fonkel. Lambertus Concerten organiseert op 8 maart en 5-7 juni concerten met enkele top-ensembles.

Proef het landschap

Ook de smaakpapillen komen aan bod in het Lucas Gassel Sterren Arrangement, een walking dinner langs de beste restaurants van Helmond. Proef de inspiratie van de chefs in het landschap op je bord bij restaurant ROKA, de Rozario (1 Michelinster) en 33 Good Food.

Meer informatie: www.lucasgassel.nl. De stadswandeling start vanaf Museum Helmond (locatie Kunsthal) en Bibliotheek Helmond-Peel en is vrij toegankelijk van 10 maart tot en met 7 juni.

foto: Museum Helmond

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond