De Helmondse Watervrienden is een zwemvereniging die al sinds 1 januari 1965 bestaat. Buiten de zwemclub is ook de reddingsbrigade een onderdeel van de Hwv.

Waarom de naam Helmondse Watervrienden. De verklaring is eenvoudig. De Watervrienden is een overkoepelend orgaan van zwemverenigingen en hebben overal verenigingen onder de naam watervrienden. Vandaar dat in Helmond de plaatsnaam ervoor staat. Net zoals andere verenigingen houden zij ook wedstrijden en toernooien en bezoeken regelmatig andere zwemevenementen bij andere verenigingen.

Toernooi bij Laco

Zondag de 16e februari was er in het zwembad Laco op de Keizerin Marialaan een drukte van belang. Veel jongelui liepen met begeleiders/sters richting de ingang. Enkele grote bussen uit Duitsland stonden netjes geparkeerd na eerst hun passagiers uit te laten stappen. De wijkreporter ging uit nieuwsgierigheid even een kijkje nemen in het zwembad en hoorde dat er een zuid-Nederlands toernooi werd gezwommen waarmee er voor de watersporters punten behaald konden worden voor hun vereniging.

Er deden ongeveer vijf zwemverenigingen mee uit het zuiden en de regio en dat betekende dat er tussen de 100 en 150 deelnemers waren. Onder andere waren Born, Geleen, Eindhoven, Tilburg, Helmond en Valkenswaard van de partij.
Binnen in het zwembad was het vergeleken met buiten een zeer aangenaam temperatuurtje, zeg maar gerust warm. En dat het spannend was bleek uit het enthousiasme van het publiek op de tribune en de deelnemers en deelneemsters (die op dat moment niet hoefden te zwemmen) langs de rand van het zwembad. Veel gejuich en geklap galmden door het zwembad.

Aan de rand van het zwembad stonden tijdwaarnemers, jury en scheidsrechters alles nauwkeurig in de gaten te houden of alles goed verliep en volgens de regels. Er moest slecht enkele keren opnieuw gestart worden vanwege een valse start, maar verder ging alles zoal het hoorde. Ondanks dat de wijkreporter geen verstand had van wat er in het water gebeurden was het wel interessant om te zien hoe fanatiek de zwemmers waren.

Als slot werd er nog een estafette gezwommen. De omroeper deelde al aan het publiek mede dat het nu de tijd was om de oordopjes in te doen. Hij had het bij het rechte eind. Tijdens de estafette was het gejuich, geroep en applaus oorverdovend. Wie er uiteindelijk gewonnen had? Door de sensatie en spanning heeft de wijkreporter dat helaas niet mee gekregen maar het was wel een middag van volop actie…

Verslag en Fotografie: Hans Choufoer
Met speciale dank aan de organisatie van HWV

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *