Achtduizend nieuwe bomen geplant bij recreatieplas Berkendonk

Er groeit een nieuw bos in Helmond. Bij recreatieplas Berkendonk zijn op een voormalig akkerland door de gemeente ruim 8.000 nieuwe bomen geplant. Dit bos moet bijdragen aan de klimaat- en duurzaamheidsambities van de stad. Gisteren tijdens de Nationale Boomfeestdag zouden leerlingen van de Rakt samen met wethouder de Vries de laatste boompjes nog planten maar dat werd vanwege het coronavirus afgelast. 

Wethouder Erik de Vries (Stedelijk Beheer en Natuur & Water) vindt de bomen erg belangrijk: “De Nationale Boomfeestdag is een mooi moment om extra aandacht te besteden aan het belang van bomen. Bomen in de groei nemen CO2 op en vangen ook fijnstof op. Het bos helpt zo bij het klimaatneutraal maken van Helmond in 2035.” Daarnaast hebben de bomen volgens de wethouder ook nog een andere functie. “Meer groen in de stad draagt ook bij aan een klimaatbestendige omgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen. En die gaan we vanwege de klimaatverandering steeds meer krijgen. Dat we het feestelijke moment met de kinderen moesten afgelasten is natuurlijk heel jammer. Maar desondanks ben ik blij met dit nieuwe bos.”

Biodiversiteit bij Berkendonk

Het stuk bos is gevarieerd aangeplant met zo’n vijftien verschillende inheemse boomsoorten waaronder de zachte berk, zomereik, boomhazelaar, veldesdoorn en gewone beuk. Er staan bloeiende en vruchtdragende soorten die waardevol zijn voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het bos draagt daarmee ook bij aan de biodiversiteit in dit gebied.

Langs de Wolfsputterbaan, aan de westzijde van het nieuwe bos, wordt een gevarieerde bosrand gecreëerd. Deze is golvend aangelegd, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Er zijn niet alleen bomen geplant maar in deze rand zijn ook struiken zoals hazelaar, gewone vlier en Gelderse roos, aangebracht. Deze struiken zijn bes- en nectar dragend en bieden daarom voedsel en schuilmogelijkheid aan insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Bomen uit een kerstpakket

Een deel van de boompjes is geplant namens medewerkers van gemeente Helmond. In het kerstpakket dat zij afgelopen jaar ontvingen zat een ‘virtueel’ boompje. Medewerkers konden kiezen uit een fruitboompje voor in de eigen tuin of het laten planten van een boompje in het nieuwe bos. Zo’n 750 medewerkers kozen voor die laatste optie.

Foto’s: Dave van Hout Fotografie

 

Tip de redactie ✔️
Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond
Heb je een nieuws of agenda-item, leuke foto’s, video’s over Helmond en wil je het delen,
stuur ze dan in naar onze redactie!! Zo weten we wat er leeft en speelt in uw wijk!!
 E-mail: 
☎️ Telefoon: 088 166 67 00
Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *