Technologie en taal gaan hand in hand in Bibliotheek Helmond-Peel

Robots besturen, leren programmeren of films maken in combinatie met taal en verhalen. Vanaf 27 januari 2020 start Bibliotheek Helmond-Peel met TechLab Expedities: workshops waarin kinderen van 8 tot en met 14 jaar kennismaken met nieuwe media en technologie.

 Veel kinderen hebben interesse voor robots, programmeren, gamen, filmtechnieken, ontwerpen en alle andere technische mogelijkheden die deze tijd ons biedt. Op school maken kinderen hier kennis mee, maar wat als je meer wilt? Vanuit deze gedachte start Bibliotheek Helmond-Peel met de Expedities.

Wil je de taal leren spreken van robots? Dan is het slim om, net als met het leren van andere vreemde talen, daar vroeg mee te beginnen. Jong geleerd is immers oud gedaan. De kinderen leren allerlei vaardigheden inzetten die passen bij de 21e eeuw. Denk hierbij aan creatief en kritisch denken, probleemoplossend werken en het inzetten van computertaal. Tegelijkertijd wordt het taalgebruik van de kinderen gestimuleerd.

De Expedities bestaan uit vier workshops met een opbouw in moeilijkheidsgraad. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld eerst de basis van programmeren met Scratch. Daarna leren ze een robot te programmeren met LEGO WeDo of Mindstorms en tot slot gaan ze een programmeerchallenge met elkaar aan. Aan het einde van elke workshop wisselen de kinderen hun ervaringen uit. Dit laatste is een belangrijk onderdeel, het draagt bij aan taalontwikkeling en aan een onderzoekende houding.

Op 14 mei 2020 wordt er een fysiek TechLab geopend in Bibliotheek Helmond waar de kinderen kunnen ontdekken en experimenteren. Hier worden niet alleen de Expedities georganiseerd, maar ook allerlei andere activiteiten die met digitale geletterdheid te maken hebben, zoals CoderDojo, activiteiten rondom de Week van de Mediawijsheid en groepsbezoeken voor scholen. Kinderen in de regio worden zelfs uitgedaagd om mee te denken over het TechLab. Op 14 januari a.s. wordt een workshop georganiseerd in Bibliotheek Helmond. Ze mogen al hun ideeën uitwerken in een ontwerp en tot leven brengen in een prototype. Degene met het leukste ontwerp mag gratis deelnemen aan een van de Expedities.

Het is een project dat in ontwikkeling is en blijft. Afhankelijk van de vraag en behoefte in de Brainport regio worden activiteiten georganiseerd en wordt het TechLab aangepast of uitgebreid. “De verbinding en samenwerking tussen scholen, bedrijven en de gemeente is hierbij belangrijk”, aldus Sanne Respen, projectleider van het TechLab.

Robin Verleisdonk, directeur Bibliotheek Helmond-Peel: “We willen laten zien dat de Bibliotheek meer is dan boeken, dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de Brainport-regio. Een aanbod voor ontdekkend en creatief leren op het gebied van technologie en media sluit daar uitstekend bij aan. Het TechLab is een van die activiteiten waarmee we bijdragen aan de ontwikkeling van mensen door informeel te leren.”

Het TechLab is een initiatief van BiblioPlus in Boxmeer. Wegens succes wordt het uitgerold in andere Bibliotheken in Zuidoost-Brabant. De Bibliotheken werken actief samen en leren van elkaar door het uitwisselen van ervaringen.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.bibliotheekhelmondpeel.nl/techlab.


Meer-Ditisonzewijk-Helmond-digitaal-nieuws.
De onderstaande linken zijn aanklikbaar:
Tip de redactie ✔️
Ditisonzewijk ism Omroep Helmond 
Heb je een nieuws of agenda-item, leuke foto’s, video’s over Helmond en wil je het delen,
stuur ze dan in naar onze redactie!! Zo weten we wat er leeft en speelt in uw wijk!!
☎️ Telefoon: 088 166 67 00
  Of stuur ons een bericht via onze Facebookpagina in Uw wijk, Instagram of Twitter
Website:    www.ditisonzewijk.nl
E.mail:       info@ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook
#Agenda #Helmond #Cultuur #Kunst #Calamiteiten #Evenementen #Zakelijk.
De meest complete uitagenda van Helmond, activiteiten en evenementen in Helmond, zoals concerten, festivals en voorstellingen. Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s en DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk? Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Bibliotheek Helmond-Peel

Bibliotheek Helmond-Peel draagt bij aan de individuele ontwikkeling van mensen en ondersteunt hun deelname aan de samenleving; zij brengt mensen, bronnen en organisaties samen en levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van vaardigheden als lezen, mediawijsheid en kennisverwerving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *