SP Helmond vraagt aandacht voor waardevolle bomen

Ger Klaus van de SP-fractie in Helmond vraagt aandacht voor de eikenbomen in de Warande. Deze bomen werden in 1995 geplant in het kader van het 33-jarige bestaan van carnavalsvereniging de Keienbijters.

Die, maar ook de jeneverbesstruiken in het Bakelsbosch en de zilverlinde in de Warande verdienen volgens de SP opgenomen te worden in de Helmondse Bomencatalogus.

Alle waardevolle bomen van Helmond zijn opgenomen op de Bomenkaart en beschreven in de bijbehorende Bomencatalogus. Een soort monumentenlijst voor bomen dus. Daar horen volgens de SP dus ook bovengenoemde bomen op te staan.

Carnavalsprinsen

De eikenbomen zouden als herdenking aan alle carnavalsprinsen op de kaart gezet moeten worden. “In het verleden stond bij iedere eik een paaltje met de naam van de zoveelste carnavalsprins (Briek …).” Klaus vindt het de moeite waard om die bordjes weer te plaatsen.  “Of een overzichtsbord met namen om de bezoekers van de Warande op de hoogte te brengen van deze bijzondere collectie.” Hij vraagt aan burgemeester en wethouders of ze de groep eiken op willen nemen in de Helmondse Bomencatalogus.

Hij stelt dezelfde vraag over een 60-tal jeneverbesstruiken die zich in Nederland op de rode lijst bevinden. Klaus: “De jeneverbessen staan op particuliere gronden maar ook in het Bakelsbosch, eigendom van Brabant Water. Deze organisatie heeft jaren geleden al een keer speciaal onderhoud gepleegd.”

Imkervereniging

Een derde waardevolle boom is volgens de SP de zilverlinde geplant bij het 100-jarig bestaan van de Imkervereniging Helmond achter de Bijenhal in de Warande. Deze boom staat scheef sinds een storm enkele jaren geleden. ”Volgens mij dient hij recht gezet te worden (als dat nog kan), dan wel te worden vervangen door een andere.”

Foto: de scheve zilverlinde (bron: SP)


Tip de redactie ✔️
Ditisonzewijk-Helmond
Heb je een nieuws of agenda-item, leuke foto’s, video’s over Helmond en wil je het delen,
stuur ze dan in naar onze redactie!! Zo weten we wat er leeft en speelt in uw wijk!!
☎️ Telefoon: 088 166 67 00
Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv

 

 

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *