Polaris mannen verliezen topper tegen Gepidae

De Polaris volleyballers kwamen dit weekend beiden niet tot winst. De vrouwen lieten nummer drie Olympia Panningen glippen na een 0-2 voorsprong, de mannen wisten in de topper tegen koploper Gepidae Tilburg hun topniveau niet te halen en verloren terecht met 1-3. Het belang voor de Helmondse mannenploeg was op voorhand groot. Met een verschil van slechts twee punten op de ranglijst, gaat de ploeg van coach Hans van Steenis met Gepidae uitmaken wie er rechtstreeks gaat promoveren naar de landelijke 2e divisie. Voor de eerste test is het team zaterdag niet geslaagd, en speelden een aantal jonge spelers door de spanning beneden hun niveau.

In een bomvolle hal zag het publiek een zeer spannende wedstrijd, die beslist werd in momenten. Een sterke Cas Heezemans nam Polaris bij de hand, Tom Klaversma blokkeerde de nodige punten, de passing was prima verzorgd. Zoals vaker gaf Polaris vanaf 19-19 gas, en was de 1e set een prooi voor de thuisploeg met 25-21. Ook in set twee startte de ploeg voortvarend, maar vanaf 14-10 viel de passing totaal weg, en werd het spel daardoor te voorspelbaar. In een servicebeurt wist Gepidae de set om te draaien, nam een 14-17 voorsprong, en ondanks dat Polaris door hard werken nog met 21-20 voor kwam, ging de set met 23-25 naar de koploper uit Tilburg. Deze tegenslag werkte door in de derde set, en Gepidae nam voortvarend een 6-12 voorsprong. Op deze stand stonde Mees Sengers en Tom Klaversma voorop in de strijd, maar hadden de jongelingen Job van de Hurk en Mike Bijsterveld het veld al moeten verlaten als gevolg van een te hoge foutenlast. Met veel improvisatie en enthousiasme stond het even later weer 15-15, en via 18-18 en 21-21 drukten de gasten door, en wonnen wederom met 23-25. In de beslissende vierde set nam Polaris een 7-3 voorsprong, maar werd Gepidae, mede door de chaos rond een halve blessurebehandeling aan Tilburgse zijde, en enkele cruciale beslissing van de 1e scheidsrechter weer in het zadel geholpen, en ging de set vervolgens gelijk op tot 19-19. Spelverdeler Luc van Bree wist met name de middenaanvallers niet meer te vinden, en was gedwongen veelvuldig de buitenaanvallers Mees Sengers en Cas Heezemans op te zoeken. Gepidae zette hier echter een uitstekend blok tegenover, waardoor er te weinig kon worden gescoord. De krachten vloeiden weg, Gepidae bleef prima spelen, en verdiend won de Tilburgse Studentenvereniging ook de vierde set met 23-25, en nam het met deze 1-3 overwinning 5 punten afstand van het leeg gespeelde Polaris. Het publiek had een fantastische wedstrijd gezien, met een niveau dat in de tweede divisie zeker niet zou misstaan. Polaris zal zich voorlopig moeten richten op het handhaven van plaats 2, dat recht geeft op PD wedstrijden. Coach van Steenis zag zijn ploeg ongelukkig maar wel terecht deze topper verliezen. ‘Als je dit soort wedstrijden wilt winnen, moeten al die gasten bijna continu op topniveau spelen. Nu lukte dat in te veel fases bij enkele spelers niet, waardoor Gepidae het initiatief kon overnemen. Een leermoment voor alle spelers, maar wel een dure’ , aldus Van Steenis.

   

In Panningen waren de Polaris vrouwen vanaf minuut 1 bij de les, en tegenstander Olympia, nummer drie op de ranglijst, werd meteen flink onder druk gezet met een gevaarlijke service, wat leidde tot een 9-15 voorsprong en dat bleek in deze set uiteindelijk een beslissende voorsprong. Via hele goede aanvallende acties van Danielle Nooijen en Suzy Naus was had veelvuldig raak, en de gaten bij de tegenstander werden goed gevonden door een goede afwisseling van rake klappen en tactische ballen. Olympia kwam nog terug, maar de 22-25 winst was voor de Helmondsen een lekker begin.
In de tweede set werd dit spel voortgezet en wist spelverdeler Febe van den Reek haar aanvallers goed te vinden. Goede verdedigende acties van Anouk van Bree werden gevolgd door een dito aanval van onder meer Iza Swinkels en Fieke Vlamings. Polaris won deze set dan ook zeer overtuigend, via een 8-12 voorsprong naar 12-20 werd het uiteindelijk 13-25.
Ondanks omzettingen bij de tegenstander wist Polaris via een uitstekende service serie van Josje Cuppen in set drie naar een 8-12 voorsprong uit te lopen. Wat er volgens de wetten van de sport dan gebeurt is onverklaarbaar; Olympia ging beter spelen, en aan Helmondse zijde werden ineens veel onnodige fouten gemaakt, en de servicedruk verminderde; uiteindelijk werd de set met 25-19 verloren. De vierde set ging het lange tijd toch weer gelijk op tot 17-17 maar wist uiteindelijk Olympia meer te overtuigen en liep uit naar 24-19. Polaris kwam nog sterk terug tot 24-23, maar via 25-23 wist Olympia de set toch binnen te halen en volgde een beslissende vijfde set. In deze vijfde set bleef het tot het laatste moment spannend, maar trok de thuisploeg uiteindelijk via 16-14 wederom met minimaal verschil aan het langste eind. Coach Ellen van Bree : ‘ We nemen maar 2 punten mee terug naar Helmond, dat hadden er meer moeten en kunnen zijn. Maar ik heb ook hele goede dingen gezien en dat we dat dan nog net niet vast kunnen houden is jammer maar ben er van overtuigd dat dat nog gaat komen met deze jonge ploeg.’
Beide teams zijn vrij tot 6 maart ivm de komende carnavalsvakantie.

        

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door VC Polaris

Volleybal, teamgeest, openheid, familie en fun. Helmonds enige volleybalvereniging die ook deelneemt aan de NeVoBo-competitie. VC Polaris bruist van het leven met vele heren-, dames-, recreanten- en jeugdteams en een eigen CMV-afdeling. De club telt meer dan 20 NeVoBo-teams waarvan enkele teams volleyballen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *