Zaterdag 30 november heeft mevrouw P.L.N. ( Lien) Kessels-Kho, uit handen van loco-burgemeester Erik de Vries, postuum twee belangrijke militaire onderscheidingen uitgereikt gekregen voor haar man wijlen Henri Kessels, namelijk: Het Mobilisatie Oorlogskruis en Het Ereteken voor Orde en Vrede en het Demobilisatie-insigne. Deze uitreiking werd speciaal gedaan op de dag, dat mevrouw Lien Kessels-Kho, haar negentigste verjaardag met de hele familie vierde.

De heer Henri Kessels trad op 17 november 1938 in dienst bij het 3e Bataljon Genietroepen in Tjimahi. Op 12 jannuari 1939 ging de heer Kessels een verbintenis aan mat het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, kortweg KNIL, voor een periode van zes jaar. De oorlog kwam en spoedig werd hij uitgezonden naar en ingezet in “de Oost “. Op 8 maart 1942 werd de heer Kessels in Bandoeg krijgsgevangene. Een lange periode van gedwongen tewerkstelling volgede. Wonder boven Wonder heeft de heer Kessels alles overleefd, op 15 augustus 1945 capituleerde Japan.

Op 12 september 1945 werd hij geplaatst bij het Genie Magazijn te Balikpapan en bevorderd tot Korporaal. Later ging dit over in het subkader Genie- en verbindingstroepen te Batavia. Vervolgens volgde nog Leger Genietroepen Meester Cornelis en op 2 augustus 1950 het Nederlands Raijons Commando Djakarta.

Om erkenning te geven voor de enorme inzet voor het leger is door het Ministerie van Defensie postuum toegekend aan de Korporaal van het voormalig Koninklijk Nederlands- Indisch Leger: wijlen Henri Florent Kessels.

Dit alles is mogelijk gemaakt door het belangeloze werk van de heer Marco Huysdens. Hij zet zich enorm in om ( inmiddels voor zo’n 250) KNIL militairen, verzetstrijders en andere oorlogsveteranen de hen toebehorende onderscheidingen te laten toekennen en uitreiken.

Foto’s Henk van Dijk

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Tevens de vaste fotograaf van Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *