Genomineerden Sport Awards maken het jury lastig

Genomineerden Sport Awards maken het de jury lastig

Alle inzendingen voor de Sport Awards Helmond 2019 zijn inmiddels door de jury gewikt en gewogen.

Hoewel er jaren zijn geweest dat er een hele grote verscheidenheid en kwantiteit aan prestaties, overwinningen, medailles, nationale-, europese- en wereldkampioenschappen en gewonnen titels in aan Helmond gerelateerde sporters toe te wijzen waren, was het jaar 2019 wat dunner bezet daarmee.

Met de uiteindelijke keuze voor de genomineerde sporters en ploegen was het echter allesbehalve een gemakkelijke bevalling voor de jury.

Sportploeg

oor de Award van sportploeg van het jaar bestaan de kandidaten uit een bont sportpalet waarbij elke ploeg een trotse vertegenwoordiger kent. De meiden van de turnploeg van HT’35 kende in 2019 een heel erg goed jaar. Als A en B-ploeg veroverden zij een 2e plek in de 1e divisie op het Nederlands Kampioenschap en ook een 3e plek op datzelfde NK in de 2e divisie. Een super resultaat voor de Helmondse club.

Sjoerd van Rijn & Jordan Koene gaan dansend het leven door. Letterlijk, want zij zijn het succesvolle duo dat op diverse disciplines van hun stijldanssport de meest geweldige prestaties neerzette en dito titels heeft gewonnen. Hun 2019 erelijst is te lang om hier te vernoemen, maar een greep hieruit is al duizelingwekkend genoeg:
Nederlands kampioen Ballroom onder 21, Nederlands kampioen 10-dans onder 21, 1/4 finale Europese kampioenschappen Ballroom, 1/8 finale Europese kampioenschappen 10-dans, 1/2 finale World Open Ballroom Cambrills, Boekarest.

Dat de nieuw opgestarte jeugdopleiding een succes is bewijst de nominatie van de onder 14 ploeg van Helmond Sport. Een betere start van de talentengroep was ondenkbaar daar de ploeg meteen kampioen werd in de 2e divisie en in 2019 ook nog promoveerde naar de eredivisie. Een prestatie om trots op te zijn en dat geeft de Helmondse voetbalfan ook weer vertrouwen op een goede toekomst.
Talent van het jaar

Dat genen ook op talentgebied kunnen worden overgedragen bewijst de zoon van voormalig winnaar van de Helmondse Sport Award Geraldo Holzken (12). De zoon van Nieky heeft in al zijn officiële wedstrijden (16 in totaal) als winnaar de ring mogen verlaten. Ook internationaal heeft hij veelvuldig bewezen op weg te zijn om de buitengewone prestaties van zijn vader te evenaren en wellicht zelfs te overstijgen.

Op 13-jarige leeftijd heeft Sydney Ter Burg de zwarte band behaald in haar sport Teakwondo. Dat gebeurt alleen bij uitzonderlijk getalenteerde sporters. Ze traint, ondanks haar jeugdige leeftijd al met de senioren mee en wil dit jaar meedoen aan de open Nederlandse kampioenschappen. Ze gaat voor een WK plek en uiteindelijk een nominatie voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Dat ook in de voetbalsport talent al snel wordt erkent en herkent is de Helmondse doelman Issam El Maachal lang duidelijk. De Helmonder werd opgepikt door niemand minder dan Ajax. Issam’s loopbaan ging vanuit Mulo via Helmond Sport en Vitesse. Hij verdedigt het doel van Jong Ajax en was al een paar keer reservedoelman bij de hoofdmacht. Hij loopt zeker niet naast zijn voetbalschoenen getuige het feit dat hij nog regelmatig keeperstraining geeft bij zijn geliefde Mulo.

Paralympiërs

Bij de 3 genomineerden voor de Paralympiër van het jaar zitten twee ‘oud’ winnaars. Amy Siemons timmert al jaren fantastisch aan de weg en mocht in Londen en in Rio al deelnemen aan de Olympische Spelen. De fanatieke wheeler zet, onder leiding van de Nederlandse bondscoach, wederom flinke stappen om in Tokyo later dit jaar, een geweldige prestatie te kunnen neerzetten. Ze werd Nederlands sprintkampioen op zowel de 100 als de 200 meter.

Vorig jaar ontving Niels Vink, rolstoeltennis, de Sport Award in zijn categorie voor zijn prestaties in 2018. In het afgelopen jaar zijn de prestaties alleen maar beter geworden. Niels on Wheels lijkt niet te stuiten in de verwezenlijking van zijn Olympische droom. Hij werd wereldkampioen bij de junioren, zag zijn ranking bij de senioren verbeteren van nummer 19 naar nummer 6 (hetgeen hem recht geeft op deelname aan de OS). Hij gaat voor het enkel- en het dubbelspel.

Het nieuwe gezicht bij de genomineerden is Frédérique van Hoof. De Helmondse tafeltennisster speelt in zowel de paratoernooien als in de valide sporttoernooien. Frédérique werd afgelopen jaar Nederlands kampioen paratafeltennis en 3e op het Open Dutch Paratoernooi (waar ze alleen van de wereldkampioene verloor).

Sportvrouw

Ook in de categorie sportvrouw zijn het vooral de jeugdige sporters die het meest in het oog springende prestaties neer hebben gezet.

Kirsten Bevers, lid van turnvereniging HT’35, beleefde in 2019 een absoluut topjaar. Op de Nederlandse Kampioenschappen kreeg zij maar liefst 3 medailles omgehangen, 2 x goud en 1 x zilver. Nederlands kampioen op het toestel de balk en totaal winnares op meerdere toestellen. Met miniem verschil verloor ze nipt het goud op de brug.

Een week na de geweldige prestaties van Kirsten wist atletiek atlete Demi van den Wildenberg haar Nederlands kampioenschap als junior te prolongeren met een tijd van 11,82 sec over de 100 meter sprint. Met haar team veroverde Demi het zilver in de 4 x 100 meter estafette.

Nederland heeft een geweldige reputatie in de judosport. Ook in Helmond is de judosport al decennialang een kweekvijver van talent en topprestaties. Maud van der Sommen werd in 2012 al eens uitgeroepen tot Helmonds sporttalent van het jaar. Dit jaar dingt zij mee naar de titel van sportvrouw. De geboren Helmondse kampte de afgelopen jaren met wat blessures maar vocht zich daar kranig overheen en pakte in 2019 heel knap een bronzen plak op de Nederlandse Judokampioenschappen onder 21 jaar.

Sportman
Ook bij de genomineerden voor de titel van Sportman van het jaar is de winnaar van 2018 vertegenwoordigd: Damian Vaes. Inmiddels sport, woont en studeert hij op Papendal waarbij hij zich volledig op de handboogsport kan richten. Ook in 2019 liet Damian zijn talent en prestaties spreken. Op het onderdeel recurve (Olympische boog) stond hij zijn mannetje op de Wereldkampioenschappen junioren in Madrid. Hoewel het individueel een beetje tegenviel (33e) veroverde de Helmonder met zijn team de bronzen medaille door Engeland met 6-2 te declasseren. In november werd Damian uiterst verdienstelijk 9e bij de Wereldbeker indoor in Luxemburg.

Vorig jaar stond ook Mike Frenken op het podium als genomineerde voor sportman van het jaar. De ontwikkeling van deze bescheiden topsporter in hart en nieren heeft ook in 2019 niet stil gestaan.
Al jaren heeft Mike, als lid van het team Nieky Holzken, een ongeslagen status en heeft hij zich ontwikkeld tot een ware winnaar. Nooit opgeven, altijd trainen en hard werken is Mike’s devies, een waar voorbeeld voor de jeugdige sporters die de top willen bereiken.

Als het dan om topprestaties en trainingen gaat laat de 3e genomineerde voor de titel Sportman van het Jaar beslist niet onbetuigd. Jacob van de Kerkhof is een uiterst getalenteerde roeier. Uit het juiste hout gesneden. Jacob is onderdeel van Team NL en werd begin 2019 geselecteerd om in de prominente Holland Acht boot plaats te nemen. Dit alleen is al een super prestatie maar het afgelopen sportjaar bracht voor Jacob ook nog de Nederlandse titel in de dubbel met meervoudig Olympiër Kaj Hendriks. De rechtenstudent (Utrecht) won vorig jaar ook nog de grootste studentenwedstrijd op het water, de Varsity, voor zijn club Triton in de 4-mansboot.

Meest sportieve basisschool
Ook voor de Sport Award voor de meest sportieve basisschool is het een ‘very close finish’ zo zegt de jury. Kandidaten OBS ’t Hout, Silvester-Bernadette en De Goede Herder zijn topscholen, zeker als het gaat om het aanbieden en stimuleren van sport, beweging en gezondheid. De winnaar van vorig jaar, Silvester-Bernadette heeft in de beide andere Helmondse genomineerden geduchte tegenstanders om de titel.
Sportfoto Award
Op de website van Tribune (de organisatoren van de Sport Awards Helmond 2019) www.tribunemagazine.nl en in de Cacaofabriek zijn de 3 genomineerde sportfoto’s te bewonderen. Het publiek heeft sinds afgelopen week de kans om op beide locaties hun stem uit te brengen op hun favoriete foto.
Sport Award uitreiking
Voor een presentatie op topniveau wordt het intro van de Sport Awards Helmond 2019 verzorgd door Hoomrun Dance Studios. Het belooft een knallend begin te worden van de uitreiking van de prominente titels voor Helmondse sporters.
Datum: Zaterdag 1 februari 2020
Locatie: Zaal De Geseldonk, Cederhoutstraat 44, Helmond
Deuren Geseldonk open: Vanaf 19.30 uur
Sport Awards:Van 20.00 – 23.0

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *