Bij de naam Lucas Gassel gaat niet meteen een belletje rinkelen. De overzichtstentoonstelling van het werk van deze Helmondse zestiende-eeuwse kunstenaar is dan ook een kennismaking. De pers kreeg donderdag al een rondleiding in Kunsthal Helmond waar van 10 maart tot en met 7 juni de tentoonstelling te zien is.

De landschappen en andere werken van Lucas Gassel hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse schilderkunst. De kunstwerken komen van over de hele wereld naar Helmond. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt. Lucas Gassel (ca. 1490-1568/69) is één van de vroegste kunstenaars die zich specialiseerde in het schilderen van landschappen. Hij werkte in Brussel. Hij stierf daar rond hetzelfde jaar als Pieter Bruegel de Oudere, een Brabantse streekgenoot.
Een bijzonder schilderij is aangekocht door Museum Helmond. Het werk stelt het Offer van Abraham voor. Die aankoop (100.000 euro) is mede mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging van Vrienden van het museum. Zondag is de officiële opening van de expositie.

Wandeling

Naast de tentoonstelling wordt met verschillende activiteiten in Helmond een ode aan Lucas Gassel gebracht.
De Heemkundekring Helmont, heeft vanwege het Lucas Gassel jaar 2020, een stadswandeling uitgezet. Het is niet alleen de wandeling, maar ook de plekken die in het leven van Lucas Gassel hebben gespeeld, zijn er in betrokken. De werkgroep van de Heemkundekring Helmont, die zich heeft ingezet tot de verwezenlijking van dit evenement, heeft er alles aan gedaan om het ook bijzonder te maken
Foto’s Henk van Dijk

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Tevens de vaste fotograaf van Heemkundekring Helmont