Bevrijders en beschermers bij start zondagsopening Bibliotheek Helmond

Op zondagmiddag 27 oktober start weer een nieuw herfst- en winterseizoen bij de Bibliotheek in Helmond met een aanbod van workshops en lezingen voor jong en oud.

In de wintertijd is de Bibliotheek ook op zondag geopend van 12.00-16.00 uur. Zo kun je elke dag van de week kranten en tijdschriften lezen, een boek of film uitzoeken of gebruikmaken van de werkplekken om in alle rust te werken of te studeren. En: elke zondag is er  een extra activiteit voor de bezoekers van de Bibliotheek.

Tijdens de eerste zondagopening op zondag 27 oktober kunnen de bezoekers de lezing ‘Bevrijders en beschermers’ gratis bijwonen. Historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven zal de huidige actualiteit rond de betrekkingen met de VS en de betrokkenheid met Europa in historisch perspectief zetten. Aanmelden: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten

In Lunch- en Leescafé De Bieb is het ook feest met de ‘Books, Bites & Blues Stage’ van de Bluesroute Helmond. Spider & The Fly treden daar op van 14:30 – 16:30 uur. De lezing van Ivo van de Wijdeven is op de 2e verdieping van de Bibliotheek.

Bevrijders en beschermers: 75 jaar vrijheid

Sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we de Amerikanen in Zuidoost-Brabant als bevrijders en beschermers. Precies 75 jaar geleden luidden parachutisten van de Amerikaanse 101e Airborne Division de bevrijding in toen zij als eerste voet op Brabantse bodem zetten tijdens Operatie Market Garden. Tijdens de Koude Oorlog rolden Amerikaanse tanks over Brabantse wegen tijdens grootschalige oefeningen. De Amerikanen bleven in de NAVO ook na de Tweede Wereldoorlog garant staan voor onze vrijheid.

Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op een stabiele bondgenoot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis keren de Verenigde Staten zich steeds verder af van het continent. Hij zet ook vraagtekens bij het NAVO-bondgenootschap. De vraag voor ons is: moeten we ons daar zorgen over maken?

Om een antwoord te vinden op die vraag neemt historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven ons aan de hand van zijn boek De nieuwe rafelrand van Europa – De eeuwenlange voorgeschiedenis van Brexit en Trump mee naar de historische beweegredenen achter de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa en Nederland. Zo wordt duidelijk wat Trumps kritiek op de NAVO betekent en wat we daar in Europa mee moeten doen.

Lezing Bevrijders en beschermers

Over Ivo van de Wijdeven (1979)

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist bij Algemene Zaken, het ministerie van de minister-president. Daarnaast schrijft hij voor media als De Correspondent, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator. Met zijn verhalen wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. In het in 2019 verschenen De nieuwe rafelrand van Europa duikt hij in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het resultaat is een beknopte geschiedenis die de huidige verhoudingen in historisch perspectief plaatst, net zoals De rafelranden van Europa eerder al licht wierp op de interactie met en de drijfveren van Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Afrika door de eeuwen heen. Sinds het verschijnen van De rafelranden van Europa in 2016 heeft Ivo van de Wijdeven door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en Bibliotheken tot universiteiten en ministeries.
De nieuwe rafelrand van Europa is op deze middag te koop in de Bibliotheek.

Lezing Bevrijders en beschermers spreker Ivo

Wanneer: Zondag 27 oktober van 14.00 tot 15.30 uur. Waar:  Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11. Aanmelden: www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Regina Blok

Regina Blok Redacteur Ditisonzewijk.nl Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij Dit is onze wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *