Actie om jongeren te wijzen op gevaren telefoongebruik tijdens fietsen

Actie om jongeren te wijzen op gevaren telefoongebruik tijdens fietsen

Je drukt op de knop van een verkeerslicht en ineens hoor je muziek uit de Spotify-playlist van Tommy-Boy Kulkens. Hij verongelukte op 13-jarige leeftijd tijdens het fietsen omdat hij met zijn telefoon bezig was. Om fietsers te wijzen op de gevaren van telefoongebruik op de fiets, staan er vanaf 22 november speciale verkeersinstallaties op de kruispunten Rembrandtlaan-Wethouder Ebbenlaan (kant van De Braak) en Keizerin Marialaan-Oostende (kant van het ROC).

.

Op dezelfde dag gaf de vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens, voorlichting over de gevaren van telefoongebruik op de fiets aan leerlingen van het Vakcollege Helmond en de Praktijkschool Helmond van de OMO Scholengroep Helmond.

Stichting TButterfly

Na de dood van zijn zoon richtte Kulkens de stichting TButterfly op. Deze stichting zet zich in om kinderen en ouders te wijzen op de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer. Dit gebeurt onder andere met voorlichting op scholen en met de speciale verkeersinstallatie. Die is bedacht door Michael Kulkens en studenten. De verkeersinstallatie reist door heel Nederland. Eerder stond de installatie onder andere in Rotterdam en Hilversum. Het is de bedoeling dat de verkeersinstallaties ook naar andere plekken in Helmond worden verplaatst.

OMO Scholengroep, LEVgroep en gemeente Helmond hebben het initiatief omarmd en hopen met de actie en de voorlichting dat kinderen en ook volwassenen na het horen van het verhaal van Tommy-Boy zich bewuster zijn van hun kwetsbaarheid in het verkeer.

Wetsvoorstel

Inmiddels ligt er een wetsvoorstel om het gebruik van smartphone op de fiets te verbieden. Minister Cora van Nieuwenhuizen  (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het voorstel eind september naar de Tweede Kamer gestuurd. Het verbod moet per juli 2019 ingaan.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *