Helmond wil meer laaggeletterden bereiken

In Helmond hebben bovengemiddeld veel mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen of de computer. Ze zijn laaggeletterd. Er zijn meerdere partijen in Helmond die deze mensen kunnen helpen, maar het blijft lastig om hen te bereiken. Daarom wordt gewerkt aan een actieplan. Tijdens een digitaal werkatelier op vrijdag 25 september gaan deelnemers van allerlei Helmondse organisaties met elkaar in gesprek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.  

Meestal begint het al jong met een achterstand in taal, ondanks dat Nederlands onderwijs is gevolgd. Deze achterstand zorgt voor schaamte en stress. Dat heeft weer invloed heeft op de gezondheid. Ook sociale relaties, het gezin, financiën, werk en studie lijden eronder. En eigenlijk is dit niet nodig.

Het werkatelier

De gemeente Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel, de LEVgroep, ROC ter Aa, Stichting Beter Lezen en Schrijven Helmond en Stichting Lezen en Schrijven nodigen samen álle andere partijen uit die in Helmond een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van laaggeletterdheid.

Aanpak

De bedoeling is om een slim, slagvaardig Actieplan laaggeletterdheid 2020-2024 te maken. Elke instantie wordt gevraagd om een aandeel in de uitvoering op zich te nemen. De ervaringen worden gedeeld om te ontdekken wat werkt (en wat niet).  Met de hoop steeds meer Helmonders te bereiken en te motiveren hun vaardigheden te verbeteren.

Meedoen?

Er zijn veel partijen persoonlijk benaderd. Ongetwijfeld zijn er nog andere mensen of organisaties die níet op de hoogte zijn, maar ook mee willen praten. Ook die personen en organisaties zijn welkom tijdens het werkatelier op 25 september. Stuur hiervoor een mailtje naar j.kolner@helmond.nl, en geef daarin naam en contactgegevens, plus een korte motivatie voor deelname. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *