Helmond start met programma Nu Niet Zwanger

Helmond is de eerste gemeente in deze regio die gaat starten met het programma Nu Niet Zwanger (NNZ). Het is een investering in een goede start tijdens de eerste 1000 levensdagen van kinderen. Uit ervaring bij gemeenten elders in het land waar het programma al bekend is, blijkt dat wanneer cliënten begeleiding krijgen ruim 80 procent van hen besluit om hun eventuele kinderwens vrijwillig en gemotiveerd uit te stellen. 

Nu Niet Zwanger is een programma dat kwetsbare mensen (m/v) ondersteunt in het maken van een bewuste keuze over het moment van hun kinderwens. Zodat zij niet onbedoeld en ongewenst zwanger raken. Dit is kan met begeleiding, beginnend bij een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Waarom

Met NNZ worden ongeplande en ongewenste zwangerschappen voorkomen. Het programma richt zich op ouders, die in deze fase van hun leven een baby geen veilige en gezonde leefomgeving kunnen bieden. Daardoor kan het opvoeden van een kind mogelijk problemen geven. Door vroegtijdig op te treden wordt veel persoonlijk leed voorkomen. Daarbij vermindert het de vaak hoge kosten van begeleiding van kinderen en ouders en soms van uithuisplaatsingen van kinderen.

De doelgroep

De doelgroep van NNZ  bestaat uit kwetsbare mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd met bijvoorbeeld ernstige psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, loverboyproblematiek of illegaliteit. De doelgroep is vanwege de complexe problematiek vaak al bekend bij diverse organisaties. De bedoeling is dat betrokken medewerkers over twee jaar de gesprekken over kinderwens en anticonceptie zelf kunnen voeren.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *