Helmond in 100 stukskes “

 

Toen een aantal jaren geleden , de oude vuilnis stortplaats in Mierlo Hout in Helmond werd gesaneerd, werden er vele vondsten opgegraven. Het waren meestal gebruiksvoorwerpen en spullen die in het huishoudelijk gebruik voorkwamen. Ze vertelden iets over de geschiedenis in de stad, gedurende de jaren 30-50. Stadsarcheoloog Theo de Jong ontfermde zich over die afvalberg toen deze vrij kwam en verzamelde hiermee een hele berg historie. Tijdens het schoon maken van al die vondsten,samen met zijn collega’s van het Erfgoedhuis, kwamen vele herinneringen boven. Dit zette Theo aan het denken,om hier toch iets speciaals mee te gaan doen. Hoe mooi zou het kunnen zijn, om aan al deze vondsten, persoonlijk herinneringen te kunnen verbinden. Hij zocht samenwerking met het Kunstkwartier en dat was de start voor, Helmond in 100 stukskes “. Inmiddels zijn er al vele verhalen opgetekend en de bedoeling is dat er in oktober 2020 een boek zal uitkomen.

Door samenwerking met het Erfgoedhuis Eindhoven, Kunstkwartier Helmond, Heemkundekring   Helmont, de stichting Lang Leve Cultuur en Hart voor Ouderen, groeit het project steeds verder uit.

Dit alles was voor de jury een van de belangrijkste redenen, om het hele project te nomineren, voor de Grote Archeologieprijs. Deze bijzondere prijs wordt 26 oktober uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

U wordt natuurlijk gevraagd om te stemmen voor “Helmond in 100 stukskes “ en dat kan via de site van de grote archeologie prijs via, www.grotearchelogieprijs.nl

Stem op dit project

Meer informatie over het project kunt u vinden op: www.grotearcheologieprijs.nl

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Tevens de vaste fotograaf van Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *