Helmond in 100Stukskes genomineerd voor de Grote Archeologie Prijs!

Helmond in 100Stukskes

Door: Kunstkwartier Helmond, i.s.m. heemkundekring Helmont en stg. LangLeveCultuur

‘Helmond in 100 stukskes, vuilnis met verhalen’ ontstond na het saneren van een oude vuilstortplaats. Deze stortplaats was tussen 1930 en 1967 in gebruik. Tijdens de sanering in 2016 verzamelde de gemeentelijk archeoloog een grote variatie aan kapotte en versleten spullen uit de storthopen. Gedurende het verwerken daarvan ontstond het besef dat er nog veel mensen zijn die de spullen ook (her-)kennen uit hun jeugd. Met de rommel op tafel gingen we bij ouderen op zoek naar herinneringen, anekdotes en verhalen.

Betekenis van de vuilstortplaats

Bij het uitzeven van de grond kwamen allerlei spullen weer tevoorschijn: kapotte flessen, versleten emaillen potten en pannen, huisraad, speelgoed, onderdelen van fietsen en vele andere voorwerpen. De vondsten hebben betrekking op het alledaagse leven: mobiliteit, voeding, hygiëne, elektriciteit, vermaak, handel, nijverheid, onderwijs en religie. De vooroorlogse crisisjaren, de schaarste tijdens de tweede wereldoorlog en de wederopbouw periode daarna, betekenden een keerpunt in het traditionele leven: in sociaal en cultureel opzicht en wat betreft welvaart.

Samen geschiedenis schrijven

In samenwerking met het Kunstkwartier is het project ‘Helmond in 100 stukskes’ opgestart. Inwoners van Helmond zijn uitgenodigd om een kort verhaaltje te schrijven. Met de voorwerpen uit de vuilnisbelt op tafel vragen ‘verhalenvangers’ (schrijvers) naar de herinneringen van ‘ooggetuigen’ (ouderen). Met de verhalen krijgen de vondsten een betekenis die het waard is te delen met navolgende generaties. Op deze wijze schrijven professionals en liefhebbers samen aan lokale geschiedenis.

Vondsten verbinden generaties

Het project laat de bijzondere periode zien waarin het leven veranderde van kleinschalig en zelfvoorzienend naar mondialisering. Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid was er een dergelijk grote wereldwijde verandering en uitwisseling tussen culturen en gewoonten. Het resultaat wordt een verhalenbundel en een tentoonstelling die langs scholen, wijkgebouwen en zorginstellingen gaat. Daarnaast is een verhalenkoffer gemaakt met echte vondsten (stukskes), spelletjes en opdrachten voor jong en oud. De verhalenbundel, de tentoonstelling en de koffer met ‘echte stukskes’ inspireren om meer herinneringen op te halen en het gesprek tussen ouderen en jongeren op gang te helpen. Daardoor ontstaat meer kennis van en begrip voor de leefwijzen en ervaringen tussen generaties.

Samenwerken

Door samenwerking met het Erfgoedhuis Eindhoven, het Kunstkwartier Helmond, de Heemkundekring Helmont en de stichting Lang Leve Cultuur, Hart voor Ouderen, groeit het project steeds verder uit. De diverse exposities, de verhalenbundel en de inspiratiekoffer stimuleren om telkens meer verhalen los te weken over het verleden

Stemmen kan vanaf nu, kunnen we rekenen op jouw stem? https://www.grotearcheologieprijs.nl/page/1883/helmond-in-100stukskes

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *