Helmond in 100 stukskes wint de Grote Archeologieprijs!

Zaterdagavond heeft Stadsarcheoloog Theo de Jong de Grote Archeologieprijs in ontvangst genomen voor het project Helmond in 100 stukskes. De prijs werd overhandigd in het Rijksmuseum tijdens de Nacht van de geschiedenis.

Het project zet vondsten (stukskes) van een oude vuilnisbelt in om verhalen van ‘vruuger’  op te halen, en zo via de Helmonders het tijdsbeeld  van de jaren 30 , 40 en 50 in verhalen vast te leggen. Van de stukskes ‘vuil’ worden stukskes tekst geschreven en deze worden gebundeld tot het Boek Helmond in 100 stukskes. Naast het boek is er ook een verhalenkoffer ontwikkeld, met stukskes, opdrachten en spellen. Vrijwilligers en activiteitenbegeleiders buurthuizen en woonzorg centra kunnen op een laagdrempelige manier met de koffer aan de slag en verhalen van vroeger ophalen.

Theo de Jong werkt in dit project samen met Kunstkwartier, de Heemkundekring, Lang leve cultuur, en een flink aantal schrijvers en fotografen uit Helmond. “Ik voel me vereerd dat er zoveel mensen zich inspannen voor dit project, deze prijs is dan ook voor alle betrokkenen” verteld Theo.

Annet Nooijen, coördinator maatschappelijk domein bij Kunstkwartier noemt het effect dat het project op de mensen heeft het ‘ware goud’, “Ik heb zelf een paar verhalensessies mogen bijwonen en heb gezien hoe mensen elkaar op een andere manier leren kennen, het is heel bijzonder om mee te maken dat de vondsten herinneringen ophalen waarvan je weet dat mensen er al jaren niet aan gedacht hebben. Ik ben blij dat de koffer er is zodat het delen van verhalen door blijft gaan ook als het boek klaar is (in oktober 2020)”.

Het mooie van dit project is dat het langzaam groeit en er steeds meer mensen bij betrokken raken. “Eerst was alleen het maken van het boek het doel, nu is er ook een koffer en wie weet hoe het verder groeit, Ik kan me voorstellen dat we met dit project de verbinding gaan zoeken met bijvoorbeeld het onderwijs” verteld Theo.

“Ik vraag me weleens af wat de mensen, wiens afval op de oude vuilnisbelt aan de Houtse parallelweg belandde, ervan zouden vinden dat hun vuil zoveel teweeg brengt”. aldus Annet.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.

E.mail:  info@ditisonzewijk.nl
Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook:  Helmond-Ditisonzewijk
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *