Heleen Volman en Annemijn Rijk voor iedereen die een lichaam heeft

dansmakers die nieuwe wegen bewandelen

 De zeventigste editie van Kunstlokaal42 staat geheel in het teken van dans. Heleen Volman en Annemijn Rijk van DansBrabant tonen fragmenten van en vertellen over de hedendaagse dans van Brabantse bodem. Die is allang niet meer alleen te zien in het theater. Vandaag de dag vinden dansmakers allerlei nieuwe vormen en manieren om hun werk te presenteren. Dat gaat van dansfilm en video-installaties tot stadsritueel en gezelschapsspel. Ook de context verandert: het werk vindt zijn plek in musea, etalages en openbare ruimtes, op symposia, in clubs en cafés.

Heleen en Annemijn (zelf dansmaker) vertellen over het werk van Katja Heitmann, Sabine Molenaar en Kristel van Issum. Aanwezig is ook Jasper Džuki Jelen. Samen met Mojra Vogelnik Škerlj vormt hij het vanuit Breda werkende gezelschap The100Hands. Ook dit gezel-schap werkt samen met DansBrabant. Momenteel bereiden ze hun nieuwste voorstelling ‘Show Me’ voor. Jasper en Mojra werken vanuit de overtuiging dat we parallel aan al onze communicatie via sociale media het belang van fysiek contact niet uit het oog moeten verliezen. Jasper neemt ons dan ook mee op een reis door het lichaam.

Jasper: “Dagelijks ervaren we aan den lijve dat toenemende digitale communicatie leidt tot vervreemding van ons lichaam, van onszelf en van elkaar. Om het belang van ongefilterd contact en ruimte voor verschil te onderstrepen, organiseren we fysieke ontmoetingen op het snijvlak van hedendaagse dans, live performance en omgeving waarin mensen zich meer en weer bewust worden van elkaar en elkaars aanwezigheid.”

Mojra: “Waar we op uit zijn is dat mensen door het ervaren van ons werk vanuit een groter gevoel van empathie, compassie en tolerantie gaan handelen. We werken vanuit de overtuiging dat de sleutel om jezelf te doorgronden ligt in het vermogen om je tot een ander en diens perspectief te verhouden. Daarvoor moet je die ander voelen en meemaken.”

Heleen Volman en Annemijn Rijk vormen het artistieke team van DansBrabant. DansBrabant is actief als dansontwikkelaar en werkt vanuit Tilburg. Met de focus op het lichaam in een veranderende wereld draagt DansBrabant de urgentie en actualiteit van de dans en de vele gedaantes die dans kan aannemen, uit. In de miljoenen indrukken die we per dag te verwerken krijgen, is het lichaam ons gezamenlijk referentiekader en is dans er voor iedereen die een lichaam heeft. De choreografen met wie wordt samengewerkt hebben uiteenlopende achtergronden en signaturen en presenteren hun werk in heel Europa en ook daarbuiten. Ieder van hen verhoudt zich op zijn of haar eigen manier tot actuele ontwikkelingen die van invloed zijn op hoe wij ons lichaam ervaren: lichaam en technologie, lichaam tussen culturen, lichaam op zoek naar nieuwe intimiteit.

Het belooft woensdag 15 mei een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Heleen Volman, sinds 2013 artistiek leider van DansBrabant, groeide op in Helmond en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, met Frans als hoofdtaal, Arabisch als tweede taal en een specialisatie in culturele uitwisseling. In een veld in beweging wist ze samen met een klein team van DansBrabant in korte tijd een veerkrachtige en betrouwbare partner voor opkomende en onafhankelijke choreografen te maken. Vóór DansBrabant werkte ze als artistiek coördinator bij Productiehuis Brabant en was ze tien jaar als tekstschrijver en artistiek medewerker verbonden aan dansgezelschap Raz/Hans Tuerlings. Schrijven loopt als een rode draad langs de weg die ze bewandelt. Voor haar stuk ‘Reizen met eieren’ ontving zij in 1999 de E.duPerronprijs. Bij deze gelegenheid werd ze beschreven als een schrijfster die de taal laat dansen en die je vanuit een voortdurend besef van beweging als vanzelfsprekend meeneemt in filosofische gedachten.

Na haar afstuderen in 2016 aan de Fontys Dance Academy in Tilburg Bachelor Choreografie ging Annemijn Rijk aan de slag als artistiek assistent bij DansBrabant en maakt ze werk als choreograaf. In september 2017 ging ‘L.A.M.’ in première. In 2018 creëerde ze samen met Piet van Dycke het duet ‘Lullaby’ waarbij ze de ‘millenial problematiek’, het idee dat het leven altijd leuk moet zijn als uitgangspunt namen. Sinds oktober 2018 speelt ‘Lullaby’ door heel Nederland en is het werk opgenomen in de programmering van Festival Moving Futures en Festival Cement.

The100Hands is een in 2014 opgericht danscollectief met aan de basis het choreografen/dansers duo Mojra Vogelnik Škerlj en Jasper Džuki Jelen. Jasper studeerde in 2006 af als uitvoerend danser aan Codarts Rotterdam en Mojra als architect in Ljubljana, Slovenië. Terwijl Mojra zich naast haar architectenpraktijk als eigengereide hedendaagse danseres ontwikkelt en zich specialiseert in capoeira, yoga en improvisatietechnieken, is Jasper gedurende 10 jaar één van de gezichtsbepalende dansers in het werk van Erik Kaiel. Met ‘off-stage’ projecten in België, Egypte, Zweden, Denemarken en Duitsland boeken The100Hands hun eerste successen in het buitenland. In 2017 vestigen ze zich in Breda en werken aan meer zichtbaarheid in Nederland.

Het discours moet doorgaan …

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.

foto’s: Sam Bierings / Diana Blok / Ad Vlemmix / Else Loof / Pix4Profs

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Lokaal42

Lokaal42 is centraal gelegen op de markt in Helmond. We willen een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud, voor stropdassen & werkpak, voor alles en iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *