Helder Helmond: ‘Vertrouwen in college tot dieptepunt gedaald’

Wat fractievoorzitter Michael Rieter van Helder Helmond betreft is met een onthulling die zaterdag in het Eindhovens Dagblad stond, het vertrouwen in het college van B. en W. tot een dieptepunt gedaald.Rieter schrijft dat in een brandbrief gericht aan de gemeenteraad en aan burgemeester en wethouders.

Helder Helmond heeft met ‘stijgende verbazing’ zaterdagmorgen gelezen in het ED dat er al meer dan twee jaar een marktpartij in beeld is zou zijn voor sportcampus De Braak. De fractie zegt verbijsterd te zijn dit te moeten lezen in de krant, ‘zonder dat de gemeenteraad de afgelopen twee jaar ook maar op enigerlei wijze is geïnformeerd’.

“Als raad zijn wij het hoogste bestuursorgaan van de stad. Zonder de raad te informeren, maar nog veel erger, zonder de raad te kunnen laten besluiten, heeft ons college al besloten dat we met dit consortium (marktpartij Willy van de Kerkhof) niet in zee gaan”, schrijft Rieter. “En dat na zo’n 25 overleg-momenten de afgelopen ruim twee jaar! Nogmaals verbijsterend. Dit riekt zelfs naar despotisme. Een bestuursstijl waarbij een kleine groep mensen de macht heeft en een mogelijkheid voor discussie onmogelijk maakt en geen rekening houdt of wenst te houden in het Helmondse geval met de Helmondse raad.”

‘Kwalijke zaak’

Rieter noemt het een meer dan kwalijke zaak, waarover het laatste woord nog niet is gezegd. Helder Helmond vindt dat deze onthulling de geplande aanstaande vertrouwelijk besloten raadsvergadering meer dan overschaduwd. “Helder Helmond wil dan ook zo spoedig mogelijk een spoeddebat, in het openbaar, waarbij de onderste steen dient boven te komen.”

Volgens Helder Helmond is het deze collegeperiode al de ‘zoveelste keer dat de raad buitenspel worden gezet’. Rieter noemt dossier Huis voor de Stad als voorbeeld. Helder Helmond vraagt zich af waarom het college deze belangrijke informatie achtergehouden heeft. Ook wil Rieter weten of de collegepartijen wel op de hoogte waren. “Zo ja, waarom zijn dan niet de niet-collegepartijen geïnformeerd? Rieter: “Bent u het met ons eens dat het achterhouden van zeer belangrijke informatie, die van groot belang is voor een dergelijk groot project, niet alleen ongewenst is maar vooral het goed werken van de raad onmogelijk maakt?” Tot slot wil Rieter weten of de gemeenteraad in dit dossier en wellicht ook in andere dossiers, ‘nog meer lijken uit de kast kan verwachten’.

Foto: Michael Rieter van Helder Helmond 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Avatar
  Berry Smits Reply

  Ook Helmond Aktief is verontwaardigd over het ED artikel en heeft de vragen van HH en CDA ondersteund. Het verzoek tot een interpellatie debat zal worden gehonoreerd,

 2. Avatar
  Jacqueline Bach Reply

  Bach Plus is verbijsterd, de hele week bezig geweest met Campus Sport Park De Braak! Dan moet je uit de krant lezen wat er allemaal aan vooraf is gegaan!
  Dan ga je niet alleen aan de raad voorbij, maar ook het vertrouwen wordt geschaad van alle mensen die hierbij betrokken zijn.

 3. Avatar
  Mario van Doorne Reply

  Schering en inslag bij dit college! Transparantie hoog in het vaandel? Dat was toch het credo. Daar heb je dan wel goede en daadkrachtige bestuurders voor nodig. Maar ook een raad die het niet alleen bij woorden laat. En daar zit hem de kneep. Kritisch met woorden maar te vaak niet met daden. Met name Lokaal Sterk laat het STERK afweten. Sinds ze coalitiepartij zijn geen kritische noot meer gehoord. Ook de zalvende toon van Van Dijk werkt niet. Leuk voor filmpjes maar niets voor een daadkrachtig wethouder. Pluche is én maakt zacht (soft).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *