Heel Helmond aan de praat over oud vuilnis.

Heel Helmond aan de praat over oud vuilnis.

In diverse buurt- en zorgcentra is het al het gesprek van de dag; vuilnis! 100 stukjes vuilnis zorgen voor de mooiste gesprekken en verhalen. Herinneringen worden opgehaald en anekdotes komen boven.

Het project ‘Helmond in 100 stukskes’ is al ruim een jaar bezig in Helmond. In Mierlo-Hout is een opgraving gedaan op een oude vuilnisbelt. Dat lijkt een vieze bedoening maar voor stadsarcheoloog Theo de Jong bleek het een ware schat. De vondsten uit Mierlo-Hout, veelal gebruiksvoorwerpen, vertellen ons veel over de geschiedenis van de stad van de jaren 30 t/m de jaren 50. De periode van crisis, oorlog en wederopbouw.
Hartstikke leuk al die stukskes maar de echte verhalen over die tijd zitten in de mensen zelf.

Met die gedachte is Helmond in 100 stukskes geboren.
Het eerste doel van Helmond in 100 stukskes is het uitbrengen van een boek met informatie over de stukskes en de verhalen van Helmonders over deze stukskes. Door aan de hand van de stukskes met elkaar in gesprek te gaan zijn er al flink wat verhalen opgehaald en uitgewerkt voor het boek.

kofferGaandeweg kwamen we erachter dat het ware goud van 100 stukskes is dat mensen onderling verhalen gaan delen aan de hand van de stukskes. Daarom hebben we een koffer ontwikkeld met stukskes, opdrachten en spellen waarmee iedereen met een groep aan de slag kan. We willen de koffer door heel Helmond laten reizen en zijn (naast activiteiten begeleiders van woon-zorgcentra) op zoek naar alle vrijwilligers die werken met een groep senioren.

Ben jij een gastvrouw, gastheer of vrijwilliger van een koffie uurtje of huiskamersessie in een buurtcentrum in Helmond? En wil jij graag mooie herinneringen of bijzondere verhalen bij mensen ophalen? Dan bieden wij je de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de speciaal ontwikkelde verhalenkoffer! Deze koffer is gratis te leen en geeft je een handvat om het gesprek op te starten. Voor je het weet blijkt iedereen wel een herinnering te hebben aan die scherf van het zondagse servies. Op  donderdag 26 september wordt er in de Geseldonk in Mierlo-Hout  een informatiebijeenkomst over  de 100 stukskes verhalenkoffer georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst laten we de mogelijkheden van de koffer zien en kunnen belangstellenden zich inschrijven om de koffer te lenen.  Alle vrijwilligers, gastheren, gastvrouwen en overige geïnteresseerden zijn van harte welkom van 15.30 – 17.00 uur in de Geseldonk, Cederhoutstraat 44 in Helmond.

Deelname aan de informatiebijeenkomst is gratis. Wil je de bijeenkomst bijwonen? Meld je aan door een e-mail te sturen naar a.nooijen@kunst-kwartier.nl

flyer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *