Hedendaagse kunst in ‘Imaginaire landschappen’

Van 13 oktober 2019 t/m 16 februari 2020 presenteert Museum Helmond de hedendaagse kunsttentoonstelling Imaginaire landschappen.  De tentoonstelling, te zien in Kunsthal Helmond, is een prelude op een grote overzichtstentoonstelling (vanaf maart 2020) over het werk van de zestiende-eeuwse meester van het landschap: Lucas Gassel van Helmond.

Imaginaire landschappen toont werken van hedendaagse kunstenaars waarin het landschap een hoofdrol vervult. De Helmondse schilder Lucas Gassel (ca 1490 – ca 1569) was één van de eerste Nederlandse schilders die het landschap een belangrijke plaats toedichtte in de schilderkunst, weliswaar nog wel binnen de setting van een mythologische of religieuze voorstelling.

Oogstrelend en verrassend

In tegenstelling tot Lucas Gassel die tijdens de renaissance leefde, toont Imaginaire landschappen werk van hedendaagse kunstenaars die het landschap onderzoeken of binnen een conceptueel kader plaatsen. Ze hebben in tegenstelling tot Gassel niet meer de ‘beperking’ om er een mythologisch of religieus verhaal bij te hoeven vertellen.  De werken in de tentoonstelling zijn grappig, oogstrelend, verrassend en soms zelfs subliem. Speciale aandacht is er voor landschappen die bij voorkeur stijlkenmerken in zich dragen die we ook bij Gassel zien: het landschap is belangrijker dan de figuren en is een decor waartegen het verhaal verteld wordt. De landschappen zijn ‘verhalend’. Verder speelt Lucas Gassel in op het gevoel van de beschouwer en betrekt hem daarmee actief bij de voorstelling. Je kunt bovendien fictief door zijn landschappen reizen via wegen, paden en bruggetjes. Vaak tref je een combinatie aan van fantasiegebouwen met bestaande gebouwen. De dieptewerking is vooral atmosferisch en er is veel aandacht voor elementen die de natuurlijke omgeving ‘inkleuren’, zoals gebouwen, beplanting, water, lucht en dieren. De landschappen van Gassel zijn als een soort ‘geconstrueerde’ of fantasielandschappen.

Melancholie en humor

Startpunt van de tentoonstelling is het schilderij ‘Misery and despair’ (2008) van de Britse kunstenaar David Godbold. Godbold baseert zijn landschappen vaak op zestiende-eeuwse voorbeelden, zoals Gassels Utrechtse tijdgenoot Jan van Scorel. Godbold schilderde een kleine, romantische burcht boven een ravijn. Het geheel oogt grafisch, spookjesachtig en stripachtig. Godbold combineert in zijn werk hoge en lage cultuur, beeld en tekst, melancholie en humor, heden en verleden.

Van collagelandschap tot hypnotiserende animatie

Opvallende werken in de tentoonstelling zijn onder andere een indringend en verrassend ‘archeologisch’ collagelandschap van Martin Voorbij, samengesteld uit gevonden doeken van amateurschilders. Of: Julian Opie die de bezoeker in een bewegende, hypnotiserende animatie deelgenoot maakt van de vier dagdelen die hij vanuit zijn slaapkamerraam ziet. En dan is er het videoschilderij van Eelco Brand waarin een auto zich al ronkend een weg baant door de kronkelende haarspeldbochten van een duistere berg. Axel Hütte legt een Duits romantisch verleden vast dat vandaag de dag langs de Rijn nog steeds een beetje bestaat. Alleen kunnen we ons bij Hüttes foto’s de vraag stellen: bestaat dit landschap echt of is het een fantasie die zich voor onze ogen openbaart? Twee Nederlandse fotografen, Hans Aarsman en Hans van der Meer, legden in hun foto’s – respectievelijk rond 1990 en 1995 – een soort parallelle werkelijkheid vast. Zij zagen handelingen en gebeurtenissen in het landschap die ogenschijnlijk onbeduidend, maar in wezen ongekend fascinerend zijn. En de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck leidt ons in zijn film ‘The Girl’ (2017) naar een 14 jarig meisje dat ronddwaalt in een wonderlijke wereld. In de landschappen die zij bevolkt heerst stilte en introspectie. Zij neemt ons mee naar allerlei plekken die gedomineerd worden door de elementen: wind, regen, mist, koude en vuur. Het levert atmosferische beelden op, waarin we kunnen wegdromen en reflecteren.

Deelnemende kunstenaars
David Godbold, Julian Opie, Hans Op de Beeck, René Daniels, Axel Hütte, Eelco Brand, Hans van der Meer, Hans Aarsman, Gijs Frieling, Sven Kroner, Andrei Roiter, Jan Knap, Martin Voorbij, Paul de Maat/Peter Vermeulen, Tahné Kleijn,  Julienne Tullemans, Bert Loerakker,  en anderen.

Bereikbaarheid en tarieven Museum Helmond

Kunsthal Helmond maakt deel uit van Museum Helmond, samen met Kasteel Helmond. De beide locaties liggen in het centrum van Helmond en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Met de trein stap je uit op station Helmond, het is circa 10 -15minuten lopen naar Kunsthal Helmond. Parkeren kan parkeergarage Boscotondo die zich onder de Kunsthal bevindt. Ga naar www.museumhelmond.nl voor actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma.


Foto: Hans op de Beeck


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Ditisonzewijk-Helmond
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Museum Helmond

In het kasteel, de grootste waterburcht van Nederland, beleef je het kasteelverhaal. Ook ontmoet je kasteelbewoners uit vroegere eeuwen. Het kasteel vertelt zijn verhaal. Je maakt het allemaal mee: hoe er oorlog werd gevoerd, Hoe het kasteel werd gebouwd, hoe en wat de bewoners er aten, hoe er omgegaan werd met de liefde en met vrouwen en kinderen. Je leert meer over de leefwijze van de verschillende, elkaar opvolgende adelijke families als de Van Berlaers, de Cortenbachs, de Van Arbergs en de Wesselmannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *