Havenweg niet dicht voor fietsers tijdens drukke horecatijden

Volgens het College van Burgemeester en Wethouders is de Havenweg geen knelpunt en kan de weg niet afgesloten worden voor fietsers tijdens drukke horecatijden. Dat is het antwoord aan de fractie 50 PLUS die begin augustus vragen stelde  over de volgens de fractie, onveilige verkeerssituatie aan de Havenweg.

50 PLUS: “Al bij het inrichten van de terrassen op basis van de “coronanormen” zijn opmerkingen geplaatst over deze mogelijk onveilige situatie” Ons voorstel is het gebied vanaf de Parkweg tot aan de Havenweg tot voetgangerszone te verklaren met inbegrip van het afsluiten van de Veestraatbrug voor fietsers.”

Volgens burgemeester en wethouders is de Havenweg onderdeel van het gemeentelijk en regionaal fietsnetwerk. Daardoor is het niet mogelijk de weg af te sluiten voor (snor)fietsers. “Het grootste deel van de tijd is dat geen probleem. Voetgangers en fietsers maken probleemloos samen gebruik van de Havenweg. Dat is anders tijdens de piekmomenten van de horeca. Dan zitten ze elkaar soms in de weg.” Naast onderdeel van het fietsnetwerk is de Havenweg ook onderdeel van de calamiteitenroute voor de hulpdiensten. Daarvoor dient er altijd 3,5 meter vrij te blijven.

Er zijn volgens het college geen geregistreerde ongevallen op de Havenweg bekend. “Wij begrijpen dat onaangepast gedrag van (snor)scooters en fietsers wel kan leiden tot een onveilig gevoel bij voetgangers. Om die reden hebben wij enkele maanden geleden borden ‘wandelstraat, fiets te gast’ opgehangen.” Deze borden hebben juridisch geen status, maar B. en W. hopen dat ze tot extra bewustwording leiden en dat fietsers en voetgangers rekening met elkaar houden. “In de praktijk gaat het immers vooral over gedrag van mensen.”

Voor wat betreft de Veestraat, daar wordt gehandhaafd. “Maar het is onmogelijk om altijd en overal op te treden. In de afgelopen maanden hebben wij in overleg met ondernemers en politie extra gehandhaafd. Er is actief over gecommuniceerd. Dat handhaven doen we vooral op tijden, waarvan we weten dat er dan veel overtreders zijn.”

Tijdens piekmomenten horeca zitten voetgangers en fietsers elkaar soms in de weg. Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Avatar
  Lidia Maraczi Reply

  Al jarenlang een gevaarlijke situatie voor alle partijen.
  Fietsers,scooters,voetgangers,
  gasten van de horeca en vooral hun personeel.
  Klaarblijkelijk moet er eerst iets ergs gebeuren voordat de gemeente dit inziet.
  Dan wordt het weer een gevalletje; als het kalf verdronken is ………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *