• handen uit de mouwen

De handen uit de mouwen tijdens Burendag in Brouwhuis en Rijpelberg op zaterdag 26 september. Om te kijken hoe het nu gevierd werd met maatregelen rondom de coronacrisis ging de wijkreporter op fietstocht door de twee wijken en zag dat het overal gezellig was, al moest er wel gewerkt worden.

Bij speeltuin de Rijpelroets werden vier nieuwe speeltoestellen in gebruik genomen. Aangezien er geen wethouder aanwezig was konden de kinderen bij binnenkomst in de speeltuin meteen gebruik maken van deze toestellen. Er waren twee nieuwe wipkippen, een schommelauto en een zweefmolen geplaatst tot grote enthousiasme van de kinderen. Verder konden de kinderen koekhappen, blikgooien of naar een poppenkastvoorstelling kijken. De bekende dj de Vos zorgde voor de gezellige muziek wat resulteerde in lange polonaises van de jeugd. Om het nog aantrekkelijker te maken werden er hamburgers gebakken in de speeltuin. Tot grote vreugde van de volwassenen waarbij het water uit de mond liep. Er werd dus ook gesmuld

Op de volgende rit kwam ik het openluchtmuseum tegen. Dit is een project van het Kunstkwartier. Daarbij fietst iemand op de fiets met aanhanger door de Rijpelberg en verzamelde daarbij souvenirs  van de bewoners. De bewoners vertelden dan hun vakantiebelevingen over hun souvenirs. Er waren enkele aandenkens in de aanhanger aanwezig.

Op mijn tocht door Brouwhuis kwam ik terecht op het Louis Donkerplein in het oude Brouwhuis. Gezellige tafels met keuvelende dames die bloempotten aan het beschilderen waren. Zij kregen allemaal een grote bolchrysant cadeau maar er zat  wel een voorwaarde aan vast. Zij moesten zelf de pot beschilderen en met chrysant bij de voordeur zetten. De mannen waren druk bezig met het opruimen van het plein. Onkruid wieden en de enorme voorraad bladeren van het plein opvegen.

Verder fietsend kwam ik bij het Bakhuis op de Zeelenweg terecht. In een grote tent zaten ook hier enkele buurvrouwen te kletsen onder het genot van een kop koffie of thee. En ook hier waren de mannen hard bezig met het opknappen van het Bakhuis. De rotte boomstammen die als zitplaatsen dienden waren verwijderd en enkele nieuwe stammen werden er neergezet. Daar kwamen balken op en zo had het bakhuis weer nieuwe zitplaatsen. Ook hier werden de handen uit de mouwen gestoken en werd er flink onkruid gewied. En er werd een nieuw bord met spelregels geplaatst bij de aanwezige jeu-de-boulesbaan.

Als laatste stop eindigde ik bij het Leyplantsoen. Daar werd ik al van ver af begroet en de koffie werd alvast ingeschonken. Even babbelen en wat foto’s maken en nu richting huiswaarts. Wat mij opviel was dat er waar kinderen aanwezig waren op alle burendagen enkele springkussens waren geplaatst. De kinderen genoten met volle teugen van het springen en glijden. Wat zullen zij vanavond lekker slapen…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *