Vrijdagmiddag rond kwart over vier is er een grote, uitslaande brand uitgebroken in het oude Edah-gebouw. Er is een NL-Alert uitgegaan vanwege de hevige rookontwikkeling; de AH XL is ontruimd en niemand mag het terrein meer op.

De panden in de nabije omgeving van de brand zijn vanwege de hevige rook ontruimd. Ook wordt iedereen aangeraden om ramen en deuren te sluiten omdat de rook slecht is voor de gezondheid. Op dit moment zijn er nog geen meldingen van slachtoffers geweest. Het pand waar de brand is ontstaan stond op het punt om gesloopt te worden. Het achtergelegen gebouw is een monumentaal pand en dit pand probeert de brandweer te redden.

De gevel van EDAH staat op de planning om opgenomen te worden in de nieuwbouw Oranjekade. Deze gevel stamt al uit 1927 en is een gemeentelijk monument. Wat daar de schade aan zal zijn is op dit moment nog niet bekend. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te bestrijden. Er zijn meerdere blusvoertuigen uit de omgeving en watertankwagens op locatie aanwezig.

De politie heeft de weg richting de Julianabrug, vanaf het kruispunt bij het ROC ter AA en het Vakcollege, afgesloten voor verkeer. Het centrum van Helmond ondervind daardoor veel last van opstoppingen. Mensen worden omgeleid via Noordende.

Albert Heijn XL

Het pand van de Albert Heijn en parkeerplaats zijn op verzoek van de brandweer ontruimt. Niemand mocht de winkel meer in of het parkeer terrein op. De parkeerplaats was een grote rookwolk en deze rook kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Volgens filiaalmanager Yorg van den Boogaard was er constant contact met de brandweer. “De medewerkers hadden zelf al gezien dat het pand naast ons in de brand stond. Er is toen contact op genomen met de brandweer en dat is constant zo gebleven”, legt van den Boogaard uit. “De rook kwam over de winkel heen en de stank was ook binnen erg sterk. Er stond geen rook binnen maar in overleg met de brandweer is er preventief ontruimd.”

Kinderdagverblijf Kidsvillage

Bij kinderdagverblijf Kidsvillage, dat op de Noordeinde ligt, kunnen de ouders hun kinderen niet met de auto ophalen. Het kinderdagverblijf is wel te voet nog te bereiken maar de straat is van beide kanten afgesloten. “Ouders moeten dus een stuk verderop hun auto parkeren om hun kind op te halen”, zegt leidster Patricia van het kinderdagverblijf. “Ik heb hier net toevallig een ouder die binnenkomt maar te voet is moeten komen. De overige vier kinderen die nog hier zijn houden we uit voorzorg binnen”.

Brand onder controle

Iets voor achten in de avond liet de brandweer weten dat de brand onder controle is. Ze gaven wel aan dat er nog geruime tijd geblust moet worden om de vuurhaarden uit te krijgen.

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.