Eindelijk is het zo ver: na drie maanden vertraging opent de tentoonstelling Goeikes in het centrum van Helmond. Twaalf fotografen lieten zich inspireren door de Helmondse meester Lucas Gassel. Twaalf sessies resulteren in zeer verschillende resultaten, waarbij onder andere ingegaan wordt op de reis die Gassel maakte van Helmond naar Brussel.

Tahné Kleijn, stadskunstenaar van Helmond:”We zouden eigenlijk in april open gaan, zodat we tegelijk waren met de tentoonstelling in Museum Helmond. Maar ja, corona….Gelukkig gaat de expositie van Lucas Gassel in het museum ook wat langer door (tot 31 augustus,red.) dus kunnen we er alsnog een groot Lucas Gasselfeest van maken.”.

De opdracht om inspiratie te vinden in de werken van Lucas Gassel heeft zeer diverse resultaten opgeleverd. Zo liet fotografe Monique Hoffman zich leiden door De vlucht van Egypte, een van Gassels schilderijen met een Bijbels verhaal. Monique werkt met vluchtelingen en koppelde het verhaal aan de mensen die zij ontmoet in haar werk. Daarnaast is Lucas Gassel zelf iemand die in een ander thuisland is geëindigd, hij begon in Helmond, maar eindigde in Brussel. De modellen van Monique hebben juist Helmond als nieuwe thuishaven gekozen.

De tentoonstelling bestaat uit twaalf locaties door het centrum van de stad, waar te beginnen? Het mooiste startpunt is het museum, daar hangen de eerste foto’s al, en natuurlijk de echte schilderijen van de meester zelf. Vanuit de kunsthal kun je een rondje lopen door de stad, van 2,5 kilometer, en eindig je in de kasteeltuin.

Bij de bewaakte fietsenstalling onder de Traverse vind je de foto’s van Jason Siau, fotograaf en ontwerper. Jason combineert zijn ontwerpvaardigheden in zijn fotografie en maakte een serie waarin hij de moderne dreigingen verbeeldt, met zichzelf telkens als (onherkenbaar) model.

De tentoonstelling heet Goeikes, wat is nou eigenlijk een Goeike?
Tahné: “Een Goeike is te omschrijven als een schatje, een lief ding. Eigenlijk elke Helmonder dus.” Op verschillende locaties komen flyers te liggen over de route, zoals bij het museum en VVV. Ook wordt de route vermeld op de verschillende tentoonstellingsplekken of kijk op www.goeikes.nl

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Omroep Helmond

Omroep Helmond, het lokale TV en Radio station van Helmond Stadsradio Helmond is al vanaf 1984 in de lucht (FM 107.2 Mhz) en op de kabel (FM 94.4 mhz). Onze organisatie heeft ook de beschikking over een TV - kanaal op de kabel frequentie 256, en UPC digitaal kanaal 31.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *