Goeikes: de expositie

Nog voordat de anderhalvemetersamenleving bestond was de Stichting Goeikes onbewust voorbereid op een expositie op afstand. Zij tonen de foto’s van ‘Het jaar van Lucas Gassel’ namelijk in het centrum van Helmond. Niet op kleine werkjes in beperkte ruimtes, maar met soms wel metershoge prints in de buitenlucht. De expositie opent op 1 juli en is tot en met 31 augustus te zien.

Een route vol Gassel De Goeikes-expositie, welke geïnspireerd is op de 16e-eeuwse schilder Lucas Gassel, start waar je het verwachten zou; samen met de middeleeuwse kunstenaar in Museum Helmond. Want waar Gassel met zijn werken de bovenverdieping vult, heeft Goeikes de benedenzaal voor haar rekening genomen. Hier kunnen bezoekers aan de overzichtstentoonstelling onder het genot van een hapje en drankje genieten van het werk van de eerste fotograaf; Peter Verreussel. Van daaruit brengen de werken je steeds dieper in de deels historische binnenstad.

Van landschap tot portret Gassel zelf was een echte landschapsschilder. Toch bieden de foto’s van Goeikes veel meer dan dat. Van de ambachten in een modern jasje en de hedendaagse vluchteling tot landschappen op micro-niveau en middeleeuwse architectuur. En wie goed oplet, wordt getrakteerd op nog meer uit de Helmondse geschiedenis. De route van Goeikes overlapt namelijk grotendeels de historische route die eveneens is samengesteld met de schilder in het achterhoofd.

Zevendubbel feest In maart 2020 hield de Stichting Goeikes al een bescheiden boekpresentatie van ‘Het jaar van Lucas Gassel’. De bijbehorende expositie zou een maand later met een groot feest worden afgetrapt. Dat grote feest komt er nog steeds, maar dan verspreid over de gehele binnenstad. De organisatie heeft namelijk gekozen voor minimaal zeven kleine openingen, elk in een andere horecazaak. Zo kunnen de richtlijnen van het RIVM gehandhaafd worden. De opening is op 1 juli om 19.30 en is gratis toegankelijk voor iedereen die wil. Aanmelden is verplicht en kan via https://www.goeikes.nl/aanmeldpagina.

Alleen maar Goeikes Stichting Goeikes is vier jaar geleden opgericht met als doel kunst en cultuur bereikbaar te maken voor het grote publiek. Zij brengen om het jaar een fotoboek uit met talenten uit de regio. De bijbehorende tentoonstelling is gratis toegankelijk en in de openbare ruimte. Zo worden letterlijk en figuurlijk drempels weggehaald. Voor ‘Het jaar van Lucas Gassel’ maakte de stichting haar debuut met ‘Helmonders in beeld’. Goeikes heeft geen winstoogmerk en wordt mede mogelijk gemaakt door tientallen donateurs. Voor deze expositie is in februari een succesvolle crowdfunding gedaan.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *