Het Stadsleerbedrijf biedt leerplekken aan inwoners van Helmond zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Stadsleerbedrijf is een project dat bestaat uit drie onderdelen: De Zorg en Gemaksdiensten, het Klussenteam buiten en Stadsleerbedrijf in de wijk. De Zorg en Gemaksdiensten bestaan bijvoorbeeld uit boodschappen doen met ouderen of voor ouderen. Er wordt ook gestreken voor mensen die het niet zelf kunnen. Deze dienst wordt uitgelicht.

Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagochtend wordt in de Strijkkamer door zo’n tien vrijwilligers flink gestreken. Tineke en Albert weten de strijkers te motiveren om in deze dagen gemiddeld 200 bakken was weg te strijken. Hier wordt een planning voor gemaakt.

Albert vertelt: ‘Zo’n tien chauffeurs rijden tweemaal per week over 4 routes om de was bij de klanten op te halen. De routes zijn verdeeld over: binnenstad, Helmond-Noord, Helmond Oost en Helmond-West en hierbij worden tussen de 240 en 260 klanten bezocht.’

Zijn rechterhand Tineke werkt al bijna tien jaar voor de strijkkamer: ‘Eerst ging ik bij de mensen thuis strijken, maar dat kostte te veel tijd en nu wordt de was opgehaald en zorgen we er met z’n allen voor dat deze weer mooi gestreken bij de mensen thuis wordt afgegeven. Er zijn nog wel enkele BBL-leerlingen (Beroeps Begeleidende Leerweg) die bij de klanten thuis gaan strijken, maar doorgaans wordt alles hier gestreken.’

De deelnemers aan het strijkproject zijn doorgaans cliënten van Senzer en statushouders.

Door te strijken helpen ze veel mensen die het zelf niet meer kunnen. Het voordeel van de wekelijkse bijeenkomst in de strijkkamer is dat statushouders leren om beter in het Nederlands te communiceren. Velen gaan na het strijken ook nog naar de aanvullende lessen Nederlands bij Taalcoaching. Verder krijgen alle deelnemers vanuit Stadsleerbedrijf coaching door de coördinatoren.

Ditisonzewijk.nl – Helmond maakte een korte impressie van de werkzaamheden in de strijkkamer.

stadsleerbedrijf helmond

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Stadsleerbedrijf Helmond

Het Stadsleerbedrijf biedt leerplekken aan inwoners die niet zelfstandig betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen. Dit doen we samen met inwoners en partners in Helmond. De deelnemers ondersteunen maatschappelijke organisaties en verenigingen in hun wijk of stad. Zo helpen ze bijvoorbeeld ouderen met boodschappen doen of helpen ze mee in de keuken van een wijkhuis. Het Stadsleerbedrijf Helmond is onderdeel van het speerpunt Sociale Stad van gemeente Helmond met als ambitie: alle inwoners kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *