Gemeenteraad unaniem akkoord over subsidie DitisHelmond

De gemeenteraad van Helmond boog zich dinsdagavond 8 september in een opinie en adviescommissie over de toekomst van de lokale omroep, Omroep Helmond – Ditisonzewijk. De raadsleden waren het eens met elkaar over een extra incidentele subsidie om het fusietraject van beide nieuwsmedia te ondersteunen. Het gaat om 50.000 euro verdeeld over de komende twee jaar.

Over twee weken keurt de gemeenteraad het voorstel definitief goed. De beide nieuwsmedia, vanaf 1 januari samen DitisHelmond genoemd, krijgen naast de gebruikelijke jaarlijkse subsidie van 75.000 euro een extra bijdrage van 25.000 euro in 2021 en 2022. Die extra subsidie is nodig om de nieuwe lokale omroep DitisHelmond te verbeteren en vorm te geven.

Te denken valt aan het voorzien in gezamenlijke huisvesting, apparatuur en professionele ondersteuning. De partijen zijn het er unaniem over eens dat deze subsidie terecht is. Toch zou met name de PvdA graag bijgepraat willen worden door het bestuur en de redactie van de omroep over de mogelijkheden voor een duurzame toekomst. Er is volgens deze fractie behoefte aan meer duidelijkheid over de mogelijkheden van de omroep, met de middelen die er nu zijn. De omroep moet volgens afspraak met de raad verslag doen van het nieuws in de stad, culturele en sportieve activiteiten verslaan en de lokale democratie bewaken. “Met name met dat laatste blijft de omroep nog in gebreke”, vindt raadslid Nathalie Peijs. “Er is weinig eigen content en duiding. Misschien is dat ook wel teveel gevraagd met de middelen die er nu zijn.”

Politieke gekleurdheid

Over het bewaken van de lokale democratie was Theo Manders (VVD) sceptisch. Ook Berry Smits van Helmond Aktief had er twijfels over dat ‘een lokale omroep onafhankelijk en ongekleurd de lokale democratie kan bewaken’. Dat riep bezwaar op bij andere partijen die opmerkingen maakten over onder andere ‘persvrijheid en de politiek juist scherp houden’.

Na afloop van de vergadering zei Manders dat hij waakzaam is ten opzichte van lokale journalisten die politiek gekleurd zijn. Hij heeft daar zijn reden voor. Als voorbeeld noemt hij een vrijwilliger van de omroep die gerelateerd is aan een politieke partij. “Dat blijkt door te schemeren in zijn berichtgeving. Daardoor krijgt die partij (onbewust of bewust) meer aandacht dan de andere partijen. Als dat vaker voorkomt, verliest een omroep zijn neutraliteit.” Manders wilde dit zeggen als waarschuwing. “Niet omdat ik nu Omroep Helmond – Ditisonzewijk gekleurd vind. Hopelijk kan de huidige neutraliteit in jullie berichtgeving gewaarborgd blijven.”

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *