Gemeente richt nieuw noodfonds op voor verenigingen

Alle Helmondse verenigingen die door de coronacrisis financieel in moeilijkheden zijn geraakt kunnen binnenkort gebruik maken van een nieuw noodfonds. Dat kondigde burgemeester Elly Blanksma aan tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag 8 september. 

Het fonds valt onder het plan om de stad sterker uit de crisis te laten komen. Daarvoor is 11 miljoen euro gereserveerd. Dat staat in de crisis- en herstelnota die tijdens de commissievergadering besproken werd. De gemeente zal uit de eigen reserves putten voor deze 11 miljoen euro maar kan mogelijk ook steun vanuit de overheid krijgen.

Op dit moment is het noodfonds nog niet concreet. Burgemeester Elly Blanksma liet wel aan de raad weten dat dit zo spoedig mogelijk gaat gebeuren, zodat de verenigingen ook weer vooruit kunnen. Het is dus ook nog niet bekend hoeveel geld er naar dit noodfonds zal gaan, maar daar komt het College van Burgemeester en Wethouders op een later moment mee terug bij de raad.

Rijpelberg

Wel is er bekend dat er 2,75 miljoen naar de wijk Rijpelberg gaat om daar o.a. Multifunctionele Wijkaccommodatie te realiseren; er gaat een miljoen euro naar onderhoud van openbare ruimte in drie wijken van Helmond (Noord, oost en binnenstad); twee miljoen gaat naar de (door)ontwikkeling van het centrum en hetzelfde bedrag gaat naar Het Speelhuis, De Cacaofabriek, Museum Helmond, Kunstkwartier en de bieb.

Nadat bekend werd dat er ook grote bedragen apart gezet worden om jongeren aan het werk te zetten hadden 50 plus, VVD, Plan! en Bachplus vragen over hoe het dan zit met de ouderen en of die ook in beeld zijn bij de gemeente. Daar kon wethouder Harrie van Dijk heel kort op antwoorden: “Natuurlijk. De belrondjes en huisbezoeken gaan door, om kwetsbare ouderen in beeld te brengen.”

Daklozenopvang

Ook de daklozenopvang, nu nog gevestigd op De Braak, blijft open. Van Dijk gaf aan dat na 1 oktober de opvang vertrekt uit de sporthal en op kleinere schaal verder voortgezet wordt op een andere locatie in de stad.

Archieffoto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *