Gemeente kan weinig betekenen in toeslagenaffaire

Op 9 juni j.l. stelde het CDA vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over de toeslagenaffaire. Het college laat in een reactie weten daar weinig aan te kunnen veranderen.

Het CDA stelde in haar brief dat de gemeente een zorgplicht heeft om de gedupeerden van de ontstane situatie met de Belastingdienst te helpen. De fractie wilde van het college weten of bekend is welke inwoners gedupeerd zijn en of de gemeente bereid is om die mensen bij te staan.

College van B&W

“De situatie rondom de zogenaamde toeslagenaffaire is buitengewoon vervelend voor de gedupeerde ouders. De uitkering van de kinderopvangtoeslag is een verantwoordelijkheid van de Belastingdienst waar de gemeente geen rol in heeft”, antwoordt het college.

Ook geven burgemeester en wethouders aan niet aan een lijst te kunnen komen waarop de gedupeerden in de gemeente Helmond staan. Dit vanwege de wet gegevensbescherming en privacy. De gedupeerden worden door de Belastingdienst benaderd. “Als gemeente staan wij er voor open om inwoners met problematische schulden te helpen, zo ook voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Ook zij kunnen voor hulp terecht bij de bestaande dienstverlening, zoals de Sociale Raadslieden, de hulplijn geldzorgen of de gemeentelijke schulddienstverlening. Vanuit de gemeente Helmond is er een contactpersoon die wordt benaderd door de Belastingdienst, wanneer er gedupeerden zijn uit Helmond die ondersteuning nodig hebben.”

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *