Gemeente gaat preventief eikenprocessierupsen bestrijden

De gemeente bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Ook dit jaar worden in alle wijken eikenbomen preventief bespoten. Omdat de plaag vorig jaar groot was, bestrijden zij nu meer bomen. Op dit moment is nog niet precies aan te geven wanneer de preventieve bestrijdingen plaatsvinden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Zodra de preventieve bestrijdingsdata bekend zijn, komt dat op de website www.helmond.nl/rupsen te staan. Op die pagina staan ook plattegronden met de locaties waar de preventieve bestrijdingen plaatsvinden.

Biologisch bestrijdingsmiddel

De eikenbomen worden 1x preventief besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Er wordt zoveel mogelijk binnen de bebouwde kom ’s avonds en ’s nachts gewerkt om te zorgen dat de nevel niet op mensen terecht komt. Echter doordat we meer bomen bespuiten, ontkomen we er niet aan dat we ook overdag moeten werken. Dit is anders dan andere jaren. Er wordt gewerkt met een grote tractor met spuitcombinatie. Dit geeft geluidsoverlast. De medewerkers van de aannemer lopen in beschermende kleding en de tractor is voorzien van extra licht.

Voorwaarden voor een succesvolle bespuiting

Om het hoogste rendement te halen uit de preventieve bestrijding, is de gemeente van een aantal zaken afhankelijk. De eikenbomen mogen nog niet te veel blad hebben, de rupsen moeten actief zijn en al eikenbladeren eten, het moet windstil zijn en het liefst droog of een beetje motregen. Door deze voorwaarden wordt vaak pas vlak van tevoren bekend wanneer de bespuiting van de eiken plaatsvindt. Zodra dit bekend is, komt dat op de website te staan.

Nesten melden

In het zomerseizoen worden de rupsen bestreden door ze te plukken of weg te zuigen. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Nesten kunnen telefonisch worden gemeld bij de gemeente via tel. 14 0492 of via www.helmond.nl/meldpunt. Er wordt een onderscheid gemaakt hoe snel we locaties bezoeken om de nesten op te ruimen. De gemeente probeert de gemelde nesten binnen een week te verwijderen. Maar dit kan oplopen als de plaag weer zo groot is als in 2019. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Men kan de nesten zelf beter niet uit de boom halen.

Kenmerken

De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze vijf vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste -voor mens en dier vervelende- brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen.

Irritaties

Mensen moeten elk contact met de rupsen, en de resten ervan, vermijden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. De reacties verschillen van persoon tot persoon zeer sterk. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijdingsmethodes zijn te vinden op www.rupsen.info, www.helmond.nl/rupsen en www.rivm.nl/eikenprocessierups.
Voor gezondheidsvragen: GGD, tel. 0900 36 86 868.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *