Gassels verleden in het heden

De meeste opdrachtgevers kennen Peter van zijn industriële en productfotografie, maar zijn hart ligt het meest bij zijn conceptuele werk. Voor Goeikes bracht hij dan ook zijn eigen verhalen in beeld. “Ik wilde net als Lucas Gassel de Bijbelverhalen vertellen, maar dan met een hedendaags stukje Helmond als achtergrond. Dit in tegenstelling tot de verzonnen middeleeuwse landschappen die bij de schilder steeds terugkomen.”

En Peter veranderde meer dan alleen de achtergrond: “Ik vond het belangrijk om ook de verhalen wat moderner te maken. In het schilderij ‘De verleiding van Christus’ probeert de duivel Jezus Christus te verleiden om van een rots te springen. In mijn versie probeert de duivel  Christus op een moderne manier te verleiden: hij biedt hem drugs en wapens aan.

Toch zijn het niet alleen de Bijbelse verhalen die Peter hebben geïnspireerd. Ook de schilder gaf hem de nodig inspiratie. Gassel maakte in zijn werk veel gebruik van uitheemse planten en dieren, welke niet in Nederland en België voorkwamen in die tijd. Zijn inspiratie haalde hij uit reizen en prenten. “Ik doe hetzelfde. Ik gebruik dieren, die ik heb gefotografeerd tijdens mijn eigen fotoreizen. Achter de computer breng ik deze beelden bij elkaar in een nieuw Helmonds tafereel.”

Peter Verreussel (57) kocht zijn eerste camera op de middelbare school en kreeg zo de inspiratie voor zijn studie Audiovisuele Producties. Toch begonnen zijn handen, na 20 jaar werken bij een videoproductiebedrijf, te jeuken. In 2010 begon hij aan de fotovakschool in Venlo en startte al snel met zijn nieuwe baan als gepassioneerd fulltime fotograaf.

‘Gassels verleden in het heden’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Goeikes - Helmonders in beeld

Goeikes is het fotoboek voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. 13 Wijken, 13 fotografen, 1 verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *